Cseke Attila: olyan Erdélyért és Partiumért dolgozunk, nincsenek veszélyben jogaink és javaink – 1956 áldozataira emlékeztek Érmihályfalván

2016.10.24. | Bihar

Az 1956-os forradalom kitörésének 60 éves évfordulójára emlékeztek Érmihályfalván. A Bihar megyei kisváros közvetlenül érintett volt az 1956-os történésekben, hiszen az Érmihályfalvi csoport néven elhíresült forradalmi csoport koncepciós pere során 31 személyt ítéltek el, forradalmi tevékenységük miatt közülük hármat halálra. Az érmihályfalvi csoport vezéralakja Sass Kálmán református lelkipásztor volt, akit szintén kivégeztek.

Cseke Attila beszédében kifejtette, hogy ahhoz hogy megértsük mindazt, ami '56 kapcsán és utána történt Romániában, a megtorlás borzalmait, értenünk kell a megtorlók lelkületét. Azt, hogy féltek attól, ami lehetett volna. Erőt éreztek, s a képességet a teremtésre, a világ megváltoztatására. S ezt minden áron meg kellett akadályozniuk. Így hát bűn lett az is, hogy emberek a rádióban hallottakat továbbadták, kifejtették gondolataikat a budapesti eseményekkel kapcsolatban. Erdélyben és Partiumban összesen 45 elítéltet végeztek ki az '56-os magyar forradalom és szabadságharc kapcsán és még többet börtönöztek be, akik megtörve, megnyomorodva ugyan, de túlélték a kínzásokat. Miért? S amikor erre gondolok, bár fel nem foghatom, hogyan élték túl, azt hiszem, értem őket. Elvették mindenüket! A kapcsolatot a szeretteikkel, az egész világgal. A szakmájukat vagy a lehetőséget annak megtanulására. Fizikai erejüket. Nem vehették el viszont tőlük a reményt és az álmokat. Ez megmaradt nekik, s ezt tanítják máig nekünk példájukkal” – adta meg beszédében a választ a kérdésre Cseke Attila képviselő, aki hangsúlyozta, hogy akár az ’56-os hősöknek és mártíroknak, úgy ma nekünk, ma élő embereknek is vannak álmaink, s álmainkkal együtt reményeink is, hogy ezeket véghez tudjuk vinni. Cseke Attila a ma élő ember álmának és tervének a biztonságos közösséget, az erős magyar közösséget nevezte meg itthon, Erdélyben és Partiumban.

„Mi olyan országról álmodunk, olyan Erdélyért és Partiumért dolgozunk, és olyanért kell dolgoznunk mindnyájunknak, ahol nincsenek veszélyben jogaink és javaink, ahol minket nem nevezhetnek bűnösnek azért, mert vannak gondolataink. Azért, mert álmodunk. Azért, mert azt, amit álmodtunk, meg is akarjuk valósítani. Azért, mert magunknak világot teremtünk. S azért, mert itthon vagyunk és itt is akarunk maradni. Mi azon dolgozunk, hogy otthont építsünk. Ezt üzeni nekünk 60 év távlatából a magyar forradalom. Otthont építsünk magunknak itthon, Erdélyben, Partiumban, a Kárpát-medencében. Otthont itt, ahol az '56-osok szellemisége kísér bennünket. Otthont itt, ahol nem lehet félnünk, hiszen ők sem féltek 60 évvel ezelőtt. Otthont teremteni magunknak – és közösségünknek, az erdélyi magyaroknak. Erre emlékezünk az '56-os forradalom 60 éves évfordulóján. Igaz emberek becsületére, tisztességére, közösség iránti elkötelezettségükre és munkájukra! Mindig maradjon velünk szellemiségük!” – zárta gondolatait Cseke Attila, az RMDSZ Bihar Megyei Szervezetének elnöke.

Az érmihályfalvi ’56-os megemlékezés a református templomban vette kezdetét, ahol Ft. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke hirdette az igét, majd Bogdán István római-katolikus plébános kérte Isten áldását az emlékezőkre. Istentisztelet után a város főterén folytatódott a megemlékezés, ahol az Érmihályfalvi csoport tiszteletére felállított emlékműnél először Nyakó József Érmihályfalva polgármestere köszöntötte az emlékezőket, köztük Kecskés Tibort, Magyarország kolozsvári konzulját, aki a magyar kormány üzenetét tolmácsolta, valamint Cseke Attila parlamenti képviselőt, az RMDSZ Bihar Megyei Szervezetének elnökét. A megemlékezés végén egyházaink, közösségi vezetőink és civil szervezeteink helyezték el a megemlékezés koszorúit az emlékműnél, majd a Himnusz zengett Érmihályfalva főterén.