Cseke Attila RMDSZ szenátor, volt egészségügyi miniszter nyilatkozata

2012.11.05. | Szenátus , Egészségügy , Parlamenti választások

Cseke Attila RMDSZ szenátor, volt egészségügyi miniszter nyilatkozata

Nyilatkozat

Déja-vu érzésem támadt, amikor meghallottam – ismét csak a sajtóból, a botránytévékből – azt, hogy a miniszterelnök ellenőrző testülete feljelentést tesz ellenem az Országos Korrupcióellenes Ügyészségnél, a DNA-nál, hiszen négy évvel ezelőtt, a kampány kezdetekor is sokat beszéltek arról, hogy a magyar közösségek hangsúlyosabb támogatásáért eljárás folyt ellenem, több RMDSZ-es társammal együtt. Azt, hogy a dossziét 2009-ben lezárták és megszüntették az eljárást ellenem, már senki nem tartotta fontosnak közölni. Gondolom, így lesz ebben az ügyben is. Ezt is politikai támadásnak tekintem: választási kampányban mindig bedobnak ilyen témákat.

A most felhozott vádak arról szólnak, hogy az Egészségügyi Minisztérium és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem hagyta jóvá idejében egy törvény alkalmazási szabályzatát és ezáltal jelentős jövedelemtől esett el a román állam. Ezzel kapcsolatban a következőket tartom fontosnak elmondani:

A gyógyszerforgalmazók (clawback-adóként ismert) befizetési kötelezettségét nem az alkalmazási szabályzat határozta meg, hanem a 2009-ben kiadott 104-es sürgősségi kormányrendelet (OUG 104/2009). Ez így van összhangban a román jogalkotás szabályaival, hiszen az Alkotmány 139. cikkelyének 1. bekezdése értelmében, bármilyen új adót vagy illetéket csak törvénnyel lehet kivetni, nem pedig országos intézményvezetők rendeletével.

Szomorúan látom ugyanakkor, hogy a miniszterelnök ellenőrző testületétől ilyen megállapítások látnak napvilágot, mert ez azt bizonyítja, hogy nem ismerik az ország törvényeit, még az Alaptörvényt sem. Ezért szakmailag teljesen megalapozatlan, amatőr megállapítások látnak napvilágot. Kíváncsi vagyok, a miniszterelnök, aki korábban maga is vezette az ellenőrző testületet, most elolvasta-e és aláírta-e ezt a jelentést.

Ami az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP-CNAS) működésére vonatkozó vádakat illeti, úgy gondolom, miniszterként elégszer elmondtam, hogy az OEP független intézmény, nem tartozik az Egészségügyi Minisztérium fennhatósága alá, és hogy a kétfejű rendszer mennyire nem hatékony, ezért a viszony rendezését javasoltam. Ezért, az OEP működését érintő megjegyzéseket nem kívánom kommentálni.

2012. november 5.
Cseke Attila