Csép Andrea: állandó párbeszédet kell fenntartanunk a szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetekkel

2016.11.09. |

Kiemelten fontos az állandó párbeszéd a szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetekkel, az RMDSZ-nek az a feladata, hogy olyan törvénykezdeményezéseket indítványozzon a parlamentben, amelyek reális megoldásokat nyújtanak ezen szervezetek mindennapos nehézségeire” – fogalmazott Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei képviselőjelöltje november 9-én azon a Marosvásárhelyen, a Gecse utcai Református Vendégházban tartott kerekasztal-beszélgetésen, amelyen elismert szakemberekkel és meghívottakkal beszélgetett.

Csép Andrea kifejtette, hogy az egyik legfontosabb szociális tevékenységnek tartja a Gyulafehérvári Caritas által végzett szolgálatot, ugyanis a hazai viszonyok között rendkívül hiányos állami finanszírozás mellett sok esetben az ő munkájuk végzése „hétköznapi hősiességet igényel”.

A kerekasztal-beszélgetésen felszólalt Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas igazgatója is, aki jelezte, hogy tevékenységüknek legismertebb területe az otthoni beteggondozás, a családok segítése, a gyermekek és idősek felkarolása, a fogyatékkal élők támogatása, programok, képzések szervezése, illetve a roma közösségek integrálása a többségi társadalomba. Ezeket Norvég és európai uniós pályázatok nélkül meg sem tudnák valósítani.

Vargancsik Iringó a fogyatékkal élő gyermekek programjának az igazgatója, az Alpha Transilvana alapítvány képviseletében mondta el, hogy állandósult tevékenységük a fogyatékkal élők támogatásának és fejlesztésének területén. 2012-ben kezdeményezték a Gyerekvédelemmel a Kitartás nappali központnak a létrehozását, ahol ambuláns fejlesztést és nappali központi ellátást biztosítanak a Maros megyei gyermekeknek.

Csép Éva Andrea zárógondolatként elmondta, „ez a találkozás és kapcsolatfelvétel tulajdonképpen az út kezdetét jelöli. Hiszen ahhoz, hogy eredményes munkát végezzek, szükségem van az Önök szakértelmére, támogatására és egy olyan párbeszédre, amelynek alapköveit ma sikerült megerősítenünk.”