Csép Éva Andrea: a hátrányos helyzetű közösségek optimális beilleszkedésének megoldása mindannyiunk célja

2017.01.27. |

Ahhoz, hogy megfelelő eredményeket érjünk el a felzárkóztatás terén, összefogásra van szükség. Szakemberek, civil szervezetek, állami intézmények között, valamint társadalmi mentalitásváltás és nyitás vezethet el a kívánt eredményekhez” – mutatott rá Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője a Gyulafehérvári Caritas által szervezett United Network címet viselő projekt lezáró eseményén, csütörtökön, Marosvásárhelyen. A projektet, − amelynek célja megszüntetni a fiatalok és a gyerekek körében a társadalmi kirekesztést − Hargita, Kovászna és Maros megyében bonyolították le a szervezők. A marosvásárhelyi záró eseményen az eredmények kiértékelésére, a tapasztalatok megosztására, a következtetések levonására és a jövőbeni tervek megfogalmazására került sor.

A 11 hónapos projekt során fény derült azokra a megoldásokra váró problémákra, amelyeket ez idő alatt sikerült azonosítaniuk a szakembereknek, akik a résztvevő 3 önkormányzatban (Mezőpanit, Siménfalva, Ozsdola) kapcsolatba kerültek a marginalizált közösségekkel Maros, Hargita és Kovászna megyéből.

A Szövetség Maros megyei törvényhozója elmondta: közösen kell megoldásokat találniuk a törvényhozóknak, a civil szervezeteknek és a szakembereknek a hátrányos helyzetű közösségek felzárkóztatására: „azonnali megoldásokra van szükségünk a szegregált oktatás megszüntetésére és az integrált oktatás kérdésében, valamint helyi erőforrások kiaknázása révén: szeméttárolás, tisztálkodás, alapellátás, kanalizálás, sár, gödrök, vízhiány pótlása és megoldása, lakhatási viszonyok tisztázását illetően”.

A regionális projekt során megfogalmazódtak a közép- és hosszú távú célok, számos javaslat, amelyek mára a települések fejlesztési stratégiájának részei.  Ezek között szerepel továbbá a szülők, anyák oktatása annak érdekében, hogy könnyebben elhelyezkedjenek a munkapiacon, az analfabetizmus megszüntetése, a szegénység csökkentése, enyhítése és felszámolása, jövőkép kialakulásának segítése.  „Ezek olyan ok-okozati összefüggések, amelyekből ha egyetlen elemen is sikerül változtatni – maga után vonja automatikusan az összes többi pozitív irányba való elmozdulását. A sikeres munka érdekében mindannyiunknak tennie kell – felelős önkormányzatoknak, szakemberi munkacsoportnak, állami intézményeknek, valamint természetesen nekünk, döntéshozatali pozícióban lévőknek” – hangsúlyozta a képviselő, majd hozzátette: meggyőződése, hogy amennyiben a munkát sikerül megfelelő lépésekre és megbízottakra leosztani hamarosan látható változások lesznek észlelhetőek.