Csép Éva Andrea: az idősek számára is elérhetővé kell tennünk az önkéntességet Romániában

2016.11.29. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Csép Éva Andrea: az idősek számára is elérhetővé kell tennünk az önkéntességet Romániában

Az a mód, ahogyan a társadalom idős tagjaival bánik, erősen függ azon értékektől, amit kultúránk önmagában hordoz. Gyerekkorunkban is azt tanították nekünk, hogy tisztelettel és alázattal kell bánnunk a nagyszüleinkkel, az idős emberekkel. Ez a mi kultúránk része és én büszke vagyok erre, és erre tanítottam gyermekeimet is. A törvényhozásban sem tennék másképp, minden lehetőséget meg kell ragadnunk ahhoz, hogy időseink egy nyugodt és kiteljesedett öregkort tudjanak maguknak. Éppen ezért kezdeményezni fogom az önkéntességi törvény módosítását, annak érdekében, hogy jogszabály tegye lehetővé Romániában is az idősek számára az önkéntességi munkát” – mutatott rá Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei képviselőjelöltje ma délután a magányosok klubjának találkozóján. Az RMDSZ jelöltje elmondta, hogy a jelenlegi önkéntességi törvény nem szab korhatárt az önkéntes munkára vonatkozóan, de pontosítani kell ezt a törvénykezésben.

Meg kell teremtenünk minden feltételt ahhoz, hogy időseink a lehető legnyugodtabb körülmények között élhessék meg az öregkort. Ezt nemcsak a nyugdíjak értékállóságának biztosítása által tudjuk elérni, hanem azzal is, hogy hangsúlyt fektetnünk arra, hogy nyugdíjazás után is hasznosnak érezzék magukat, így amennyiben szeretnék, akkor önkéntesként is részt tudjanak venni egy-egy szervezet mindennapjaiban” – hangsúlyozta a jelölt.

Csép Éva Andrea továbbá emlékeztetett arra is, hogy az RMDSZ képviselői módosították legutóbb az önkéntességi törvényt, ez által megteremtették a lehetőséget a pályakezdő fiatalok számára, hogy az önkéntességi munkát szakmai tapasztalatként ismerjék el a munkáltatók. A Maros megyei jelölt úgy értékelte: hasonló lehetőséggel kell az időseket illetni, hogy nyugdíjazást követően, amennyiben igényt tartanak erre, önkéntesként tevékenykedhessenek különböző jótékonysági vagy más jellegű szervezetekben.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.