Csép Éva Andrea: egy társadalom ereje és állapota az önkéntesen kifejtett munka tükörképe

2017.12.06. | Aktuálpolitika

Az önkéntesség világnapja alkalmából politikai nyilatkozatban hívta fel a figyelmet az önkéntes tevékenységek fontosságára Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei alsóházi képviselője a parlament plénuma előtt december 6-án.

„Az önkéntesen elvégzett munka említésekor leggyakrabban a betegek, a hajléktalanok, a rászorultak segítése jut eszünkbe, de az önkéntesség sokkal többről szó: jót tenni. Az önkéntes munka a közösség érdekében kifejtett tevékenység, és mindamellett, hogy nem jár érte ellenszolgáltatás, számos pozitív hatása van a társadalmunk számára. A szó valós értelmében társadalomformáló szerepe van” – mutatott rá Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője, majd hozzátette, hogy napjainkban számos olyan közösségi üggyel találkozunk, amelyek az állampolgárok aktív szerepvállalását igénylik, de ezek fontosságára gyakran kevesen figyelnek oda. „Bár néhányan ezt a tevékenységet ingyenes munkának tartják, el kell mondanunk, hogy számos pozitív hozadéka van mind az egyén, mind pedig a társadalmunk számára: a gyakorlati tudás és képességek megszerzése mellett, közösségünk és környezetünk jobb megismeréséhez vezet, egy közösségi vagy szociális ügy megoldását szolgálja, erősíti a szolidaritást a közösség tagjai között” – fogalmazott a képviselő.

A Maros megyei törvényhozó úgy értékelte, hogy egy jobb és élhetőbb társadalomért olyan programokra van szükség, amelyek felhívják a figyelmet és népszerűsítik az önkéntességi munkát: „egy társadalom ereje és állapota az önkéntesen kifejtett munka tükörképe, annak a jele, hogy miként állunk ki egyénként a közösségi ügyek mellett. Egy ügy melletti elkötelezettségünket mi sem jelzi jobban, mint az arra szánt idő és energia. Éppen ezért humanitárius és állampolgári kötelességünk felfigyelni azokra az ügyekre, amelyek saját környezetünkben megoldásra várnak, és amennyiben erőnk engedi, közreműködni azokkal, akik ezen ügyek megoldásán fáradoznak. Az önkéntes munka a közreműködésnek egy olyan formája, amely bárki számára kézenfekvő, és amely által kézzelfogható eredményeket lehet elérni a közvetlen környezetünkben."