Csép Éva Andrea: hangsúlyt kell fektetni a fogyatékkal élők esélyegyenlőségének érvényesítésére

2016.12.04. |

„Egyenlő esélyeket kell teremtenünk a fogyatékkal élők számára. Elfogadhatatlan, hogy a 21. század Romániájában számos hiányossággal kell szembenézniük úgy a törvények, mint a gyakorlat vonatkozásában. A fogyatékkal élő emberek társadalmunk teljes jogú tagjai, azonban ez még mindig csak a politikai szólamok szintjén maradt, voltaképp az állam és annak különböző struktúrái sosem fektettek kellő hangsúly az ő esélyegyenlőségük érvényesítésére” – mutatott rá Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei képviselőjelöltje a fogyatékkal élők világnapja alkalmából a marosvásárhelyi Kultúrpalotában szervezett eseményen.

Csép Éva Andrea beszédében kifejtette, ahhoz, hogy minden területen valós esélyegyenlőséget tapasztalhassanak, elsőként a parlamenti szereplőket kell meggyőzni arról, hogy ami idáig történt, korántsem elegendő: „ha ehhez szemléletváltásra van szükség, előidézzük, ha kitartó munkára van szükség, akkor végig fogjuk csinálni.”

Az ENSZ december 3-át a fogyatékkal élő emberek világnapjává nyilvánította 1992-ben, hogy felhívja a figyelmet a baleset, betegség, katasztrófa következtében fogyatékossá váltak problémáira. „Az elfogadás, kölcsönös megismerés, tolerancia és mentalitásváltás az alapja annak, amire mindannyiunknak építenünk kell, annak érdekében, hogy a fogyatékkal élő emberek teljes jogú tagjai legyenek társadalmunknak, mely általuk gazdagabbá és teljesebbé válhat.”