Csík területi hírek

2012.04.15. | Oktatásügyek , Csík terület , Egyházügyek
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Csík területi hírek

Istent dicsérték a felcsíki kórusok

Évente megtelik egy-egy felcsíki templom vidám, Istent dicsérő énekszóval, hiszen immár 18 éve gyűlnek össze a felcsíki kórusok a húsvétot követő szombaton kórustalálkozóra. Idén 19 felcsíki kórus részvételével tartották a találkozót április 14-én, a rendezvénynek ezúttal a Szent Kereszt Főplébánia és a GAUDETE kórus adott otthont.

A találkozón az egyházi méltóságok mellett részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki ennek kapcsán adott nyilatkozatában elismerését fejezte ki a kórusok vezetőinek, a felcsíki települések papjainak, amiért ilyen sikeresen összegyűjtik, formálják közösségeiket, énekszóval, reménnyel töltik meg a szíveket, hiszen amíg ennyi ember ölti magára népünk hagyományos öltözékét, és dicséri együtt az Istent, addig van élet, van jövő Székelyföldön.

Az esemény 10 órától szentmisével kezdődött, utána következett a kórusok fellépése, amelyek két-két mű eléneklésével örvendeztették meg egymást és a résztvevőket, majd kiosztották az emléklapokat, elénekelték a közös kánont, majd közös ebéddel zárták az ünnepi eseményt.


A munka nem szégyen, hanem büszkeség - A szakoktatás újraindításáról tartottak megbeszélést Csíkszeredában

Hargita Megye Tanácsának kezdeményezésére, több mint ötven személy részvételével a szakmunkásképzés elindításának lehetőségeiről kapcsolatos megbeszélést tartottak Csíkszeredában április 14-én. Részt vett Böjte Csaba OFM, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Tánczos Barna vidékfejlesztési és mezőgazdasági államtitkár, Ferencz S. Alpár főtanfelügyelő, megyei tanácsosok, a témában érdekelt települések polgármesterei, szakintézmények vezetői, iskolaigazgatók, valamint gazdák, kisvállalkozók, akik vállalnák inasok betanítását, foglalkoztatását. A megbeszélést megelőzően a Csíki Magánjavak megtartotta első munkaértekezletét, és a vezetőség teljes létszámmal részt vett a szakmunkásképzés elindításáról tartott megbeszélésen is, hiszen amint azt Böjte Csaba, a szervezet elnöke elmondta, a Csíki Magánjavaknak a történelem által meghatározott szerepe a nép felemelkedésének elősegítése.

– Olyan év is volt, hogy a Csíki Magánjavak 5-6000 embernek adott ösztöndíjat, tanulmányi központokat épített és tartott fenn, szolgálta népünk felemelkedését. Ezt a célt szeretnénk a továbbiakban is követni, ezért dolgozunk, hogy az anyagi forrásokat ennek szolgálatába állítsuk – mondta Böjte Csaba. Kifejtette, a gyerekek nevelése során azt tapasztalta, hogy a mai oktatási rendszer olyan felnőtteket nevel, akiknek nincs szakma a kezükben, értelemszerűen nem találják helyüket a társadalomban, nem tudnak építő tagjai lenni annak. – Egy hasonlattal élve: olyan számítógépeket építünk, amelyeken nincs program, így nem tudnak rendesen működni ­– fejtette ki a ferences szerzetes.

E hiány kiküszöbölésre hívta össze a megyei tanács a megbeszélést, amelyen Borboly Csaba ismertette a megyei tanács törekvéseit a probléma kezelésére, amelyek között szerepel egy tanulmányi és szociális ösztöndíj megalapítása, amelyet nemrég hirdettek meg Hargita megye szellemi fejlődéséért címmel, amellyel szociálisan hátrányos helyzetben lévő, de kiváló képességű diákok tanulmányait támogatják. Ugyanakkor nemrég indították el a Kiskertész programot is, amelynek célja a földművelés megszerettetése a gyerekekkel, de a megyei tanács vidékfejlesztési egyesülete által kiírt pályázatok is a gazdálkodás becsületének visszaállítását hivatottak szolgálni. Emellett a megyei tanács alintézményei már működtetnek különböző szakképzéseket, például hagyományos székelykapu-faragást lehet tanulni a Népiskolában.

– A Székely termék program is komoly szereppel bír, a programban aktívan részt vevő 200 gazda és kistermelő közül 35 első megkeresésre vállalta inas betanítását, foglalkoztatását, hiszen jó szakemberekre óriási szükség van – tette hozzá a tanácselnök.

A hozzászólásokból és véleményekből kiderült, hogy a legnagyobb probléma a mentalitással van, hiszen a szülők nem akarják mesterembernek taníttatni gyerekeiket, mindenki egyetemet akar végezni. Éppen ezért elsődleges cél a szakma becsületének helyreállítása, egy olyan oktatási rendszer kiépítése, amelyen keresztül a gyerekek nem megutálják, hanem megszeretik a kétkezi munkát. Mint elhangzott, a munka nem szégyen, hanem büszkeség; az egyik tanfelügyelő is elmondta, hogy szabadidejében a földeken dolgozik, kapál-kaszál, egy iskolaigazgató pedig büszkén mesélte, hogy amikor ideje engedi, tetőszerkezetek építésével foglalkozik. A munka szeretetét kell belenevelni a gyerekekbe.

Ennek érdekében munkacsoportot alakítottak, amelyben részt vesznek a tanfelügyelőség, a megyei tanács, a Hargita Megyei Agrárkamara, a Hargita Megyei Népiskola, a Szent Ferenc Alapítvány, a Caritas képviselői annak érdekében, hogy összehangolják a már létező kezdeményezéseket, és olyan konkrét kérdéseket válaszoljanak meg, mint hogy milyen szakok indítására van igény, milyen jogi problémák és lehetőségek, illetve finanszírozási lehetőségek léteznek.