Csíki RMDSZ-es jelöltként indulna újabb mandátumért Korodi Attila és Tánczos Barna

2016.08.18. | Hargita , Képviselőház , Szenátus

„A decemberben kezdődő parlamenti mandátum az elmúlt időszak legnehezebb mandátuma lesz, ehhez hasonló talán csak az 1989-es forradalmat követő volt. Erre a mandátumra esik többek között a gyulafehérvári nyilatkozat 100 éves évfordulója, ami sok mindent maga után von. Számítanunk kell a nacionalista hangok felerősödésére, arra, hogy a többség az elmúlt száz évet sikertörténetként fogja eladni, megünnepelni. Nekünk, magyaroknak ott kell lennünk, el kell mondanunk, hogy ez nem így van, és számon kell kérnünk a nyilatkozatban ígérteket” – fogalmazott Korodi Attila parlamenti képviselő, aki augusztus 18-án, Tánczos Barna szenátorral együtt iktatta az RMDSZ Csíki Területi Szervezeténél a szükséges dokumentációt, hogy megméretkezzen a Szervezet belső jelöltállításán. Mindketten a csíki RMDSZ jelöltjeként szeretnének az őszi választásokon indulni képviselői, illetve szenátori mandátumért.

Korodi beszélt arról, meglátása szerint a száz éves évforduló mellett még két sarkalatos szempontból lesz teljesen más a következő képviselői mandátum. Egyrészt a parlamenti képviselőknek és szenátoroknak vissza kell térniük ahhoz a munkamódszerrel, amely a ’90-es évek végén és a 2000-es évek elején volt jellemző, amikor összeállították az egyes települések igénylistáját, és azokkal mintegy bekopogtak minden egyes minisztériumba. A parlamenti képviselő szerint már most világosan látszik, a kormányzati intézmények bezárkóztak, újra nincsen ráfigyelés a helyi igényekre, és az európai pénzalapokon kívül alig érkeznek nyitottan elérhető támogatások a térségbe. Véleménye szerint szükség lesz továbbá a következő parlamenti ciklusban az egészségügy, oktatás, digitalizált állam, valamint visszaszolgáltatás terén is felülvizsgálni régi, 7-8 éves törvényeket, és szakértők bevonásával teljesen új törvénycsomagokat megfogalmazni és benyújtani. Nem elégséges már az, hogy módosítunk egy-két törvénycikkelyt, teljesen új törvényeket kell életbe léptetni – szögezte le. Emellett felül kell vizsgálni a jelenlegi törvények végrehajtását, így például az adózásra vonatkozóét.

Az RMDSZ-es csíki képviselő kitért a gazdaságfejlesztés fontosságára is. Parlamentből nem lehet gazdaságot fejleszteni – hangsúlyozta, ellenben egy parlamenti képviselő vagy szenátor haza tudja hozni az ehhez szükséges információkat, illetve tudja befolyásolni a közhangulatot ebbe az irányba. Példaként a tavalyi Ne ábrándozz, vállalkozz versenyt említette, amelyet Tánczos Barnával közösen szerveztek, és amelynek eredményeképpen három új vállalkozás indult el a térségben.

A jelöltállítást illetően Korodi Attila elmondta, szeptember 21-ig, amikor az RMDSZ Csíki Területi Szervezete vagy küldöttgyűlés, vagy többes jelölés esetén előválasztás keretében jelöli ki, kik induljanak képviselő, illetve szenátori tisztségért, szeretné megszerezni az összes csíki RMDSZ-szervezet támogatását. Ebből a célból az egyes szervezetek kisebb falutalálkozókat szerveznek, amelyen a jelöltek lehetőséget kapnak arra, hogy beszámoljanak, mielőtt kérik a helyi közösség támogatását.

A beadott dokumentációhoz Korodi már csatolta két társszervezet, az RMDSZ Csíki Területi Nőszervezete és Csík Terület Ifjúsági Tanácsa, illetve a legerősebb helyi szervezet, az RMDSZ Csíkszereda Városi Szervezete ajánlását. Az említett szervezetek támogatták Tánczos Barnát is. Emellett Korodi Attila megszerezte már az RMDSZ-en belül működő Romániai Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom támogatását is.

Tánczos Barna szenátor a maga során arról beszélt, hogy 2017-2018-ban Romániában új időszámítás kezdődik. Alkotmánymódosítás várható, illetve sor kerül a regionalizációra is, és „ha nem leszünk jelen, ha nem tudunk részt venni a tárgyalásokban, annak a magyar közösség látja kárát” – magyarázta. Könnyen születhetnek ahhoz hasonló magyarellenes intézkedések, mint amit a csíksomlyói búcsú esetén láttunk az elmúlt napokban. A szenátor elmondta, ő ebben látja a legnagyobb kihívást. Kitért továbbá arra is, hogy úgy gondolja, a jövőben is kamatoztatni tudja az elmúlt 12 év alatt összegyűjtött tapasztalatot és kapcsolatrendszert. Az elmúlt időszakhoz hasonlóan továbbra is szeretne minél több, a Ne ábrándozz, vállalkozz versenyhez hasonló civil kezdeményezésben részt venni, tájékoztató karavánokat, mezőgazdasági kiállításokat és vásárokat szervezni, illetve folytatni a Székelyföldi Jégkorong Akadémia keretében elkezdett munkát is.

A két elöljáró dokumentációját a Szervezet elnöke, Borboly Csaba vette át, aki az elkövetkező időszak tekintetében a közös munka fontosságát emelte ki. Elmondta továbbá, jó döntésnek tartja Korodi és Tánczos indulását, illetve beszélt arról, sikeres képviselői és szenátori mandátum esetén a parlament gerincét a 2016 – 2020 időszakban Csík adja.