Csináld magad! - Tippek, trükkök, ötletek a 2012-es RMDSZ kampányból

2012.07.06. | Ifjúság , MIÉRT , Önkormányzati választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Csináld magad! - Tippek, trükkök, ötletek a 2012-es RMDSZ kampányból

A 9. EU Tábor harmadik napján a délelőtti előadásblokk keretén belül tartott előadást Porcsalmi Bálint kampánystratéga a 2012-es kampányidőszakban megélt személyes tapasztalatairól. A tapasztalatok mellet természetesen megosztott a résztvevőkkel néhány tippet és trükköt is, amelyet egy sikeres kampány keretén belül használhat fel úgy kezdő, mint haladó.

„Nem leszek objektív, nem leszek elfogulatlan. Ez nem egy akadémikus előadás lesz, hanem egy személyes beszámoló”- kezdte el bemutatóját Porcsalmi, kiemelve, hogy ő azt a nyolc dolgot kívánja megosztani a hallgatókkal, melyek az idei kampányt nagyban meghatározták.

Elsőként emelte ki, hogy egy kampány nem 30 nap, habár bevallása szerint erről elég nehéz meggyőzni a jelenleg tisztséget betöltő polgármestereket, elnököket. „Választások előtt 40 nappal a polgármesterek még nem akartak kampányolni, pedig olyan, hogy túl korai kezdés nem létezik… Azokon a helyeken, ahol időben el tudják kezdeni, csak jól sülhet el a dolog”- figyelmeztette a résztvevőket a kampánystratéga.

Az előadás folytatásában az elvégzett munka kampányjellegére tért ki: „Azok az önkormányzati képviselők, akik négy évig nem dolgoztak, 30 nap alatt már nem tudják behozni. Ez 100 százalék.”- ismertette álláspontját, kihangsúlyozva, hogy „egy politikusnak meg kell tanulnia az emberek nyelvén beszélni”.

A következő pontokban a szervezeti háttér és a kampányban dolgozó emberek fontosságára hívta fel a jelenlevők figyelmét Porcsalmi: „Ott ahol nincs RMDSZ, ott nehezen lehet kampányolni. Ugyanakkor a jelölt az emberek nélkül nem boldogul. Olyanokra van szükség mellette, akik értenek a kampányhoz, és ha vannak, akik komolyan veszik a munkájukat, akkor van, akivel dolgozni.”

Az utolsó részben a kampánystratéga az egyszerű, érthető, hiteles üzenetről és a helyi kampányról beszélt, részletesen kifejtve a negatív kampány kockázatait, mellékhatásait és az adatbázis szerepét.

Az előadás zárásaként pár esettanulmányt mutatott be, melyek a sepsiszentgyörgyi, háromszéki és kézdivásárhelyi kampánysorozatból kiragadott érdekesebb lépések, mozzanatok voltak, aláhúzva ezek erősségét és kihangsúlyozva a jelöltek hozzáállásának nem másodlagos szerepét.


MIÉRT-es alpolgármesterek: „Az elért eredmények az elmúlt évek munkájának köszönhetőek”

A 9. EU Tábor 3-ik napján a MIÉRT-es alpolgármesterek beszélgetésével indult a délután, melynek keretén belül Jakab Adorján, MIÉRT elnökségi tag kérdéseire válaszolt Tischler Ferenc, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere és Benedek Árpád Csaba, Székelyudvarhely alpolgármestere. A fő témakört a nemrégiben lezajlott önkormányzati választás képezte, illetve a MIÉRT és a fiatalok feladata, szerepe a kampányban.

Arra kérdésre, hogy minek köszönhetik a megszerzett szavazatokat, Tischler Ferenc kiemelte, hogy meglátásában az elmúlt nyolc évnek köszönhető az alpolgármesteri cím. Benedek Csaba elmondása szerint nem csupán az elmúlt évek munkájának köszönhető az eredmény, hanem a kampányba fektettek energia is segített abban, hogy bizalmat és ez által szavazatokat szerezzenek.

Sepsiszentgyörgy alpolgármestere kiemelte: „Konkrét elképzeléssel indultunk el, célunk a fiatalok bátorítása volt, hogy merjenek szerepet vállalni a döntéshozásban. Ez a jelenlegi alpolgármesteri cím is ennek a projektnek a része”. Majd a továbbiakban a MIÉRT-ben kifejtett tevékenysége kapcsán elmondta: „Mindig is igyekeztem tartozni egy szervezethez, amikor pedig megtaláltam és csatlakoztam a MIÉRT-hez, úgy éreztem, hogy ez nem egy kispályás szervezet. Tudtam, hogy sokat nyerhetek a benne való munkámmal, és ugyanakkor én is sokat adhatok a szervezetnek”.

A beszélgetés záró részében a meghívottak a 10 éves szervezet fejlődésére, szerepére reflektáltak. „Előre kell vinni a kis csatákat, és ez a MIÉRT feladata. Az idők folyamán fejlődött és komolyodott a szervezet. Most nagyon szép eredményt értek el és remélem, hogy a közelgő parlamenti választásokon is sok új arc jelenik majd meg az eredmények után.” – hangoztatta az udvarhelyi alpolgármester. Majd hozzátette: „Minden fiatal, aki ki mer állni közönség elé, és van szabadideje, amit feláldozzon a szervezeti munkára, az próbálja ki. Először kezdje közösségszervezéssel, majd szépen lassan haladhat fel a lépcsőn. Itt kellő tapasztalatot és szakmai ismeretséget lehet szerezni ahhoz, hogy később akár tanácsosok legyenek.”

Tischler Ferenc nem kívánt javaslatot tenni a jövőre nézve: „Én úgy érzem ez egy irányvonal volt a fiatalság számára, azonban nem javasolnék semmit a jelenlegi MIÉRT elnökségnek. Én sem szerettem, amikor a régiek elmondták, mit hogyan kellene. Nekem van annyi bizalmam a jelenlegi generációban, hogy ők tudják, mit hogyan kell. Esetleg amit ajánlani tudok, hogy mindenki találja meg a helyét a MIÉRT-ben, és amikor úgy érzi, komolyabban foglalkozna a dolgokkal vállaljon felelősségteljes szerepet, és képviselje közösségét.”


Kreatív diktátorok a 9. EU Táborban -
-    Választási kampányok design-trendjei egykor és ma

A 9. EU Tábor péntekének utolsó szekcióülésén a „2012 Kreatív diktátorok – választási kampányok design-trendjei” témában Könczey Elemér, grafikus, karikaturista, Kádár Magor, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar, Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézetének oktatója, Murádin János, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem adjunktusa, főállású oktatója és Porcsalmi Balázs webdesigner beszélgettek. A jó hangulatú, szemléltető anyagokban gazdag beszélgetés moderátori szerepét Bálint Ferenc humorista, kreatív töltötte be.

A szekcióülés első részében választási és politikai plakátokat láthattunk a ’20-as, ’40-es évekből, illetve politikai logókat, melyeket az előadók kommentáltak.  Kádár Magor elmondta „Nagyon fontos, hogy egyszerű logókat alkossunk, ugyanis az üzenet nagyon gyorsan, szemvillanás alatt át kell menjen”. Könczey Elemér a sajtókarikatúrák példáját hozta fel, amennyiben a politikai kampányok vizuális anyagainak elkészítése a cél: „Úgy kell megfogalmazni a rajzot, hogy az minél szélesebb körben érthető legyen. Ehhez hasonlóan a politikai kampányok esetén is közérthetőség a mérvadó, illetve, hogy a szimbólumon keresztül az üzenet minél letisztultabban jöjjön át.” Majd kihangsúlyozta: „A választó, igazából nem a szóróanyagok alapján dönti el, hogy kire fog szavazni, vagy kire nem fog. Ezek az anyagok valójában csak ráerősítő elemek, a tulajdonképpeni döntés a háttérben dől el.”

Később kerültek szemlére a 2004-es, illetve 2012-es választási kampányok plakátjai, illetve néhány jelölt honlapja. A jelenlevők láthattak belföldi és külföldi negatív- és pozitív példákat is, melyeket a szakértők boncolgattak, felhívva a figyelmet a gyakori hibákra, és a leglényegesebb elemekre, kis betekintést nyújtva a fiatalok számára a kulisszák mögé is.

Az ülés zárásaként minden meghívott kifejtette véleményét a politikai kampányokban, illetve a design terén bekövetkező trendekkel kapcsolatosan. „Úgy gondolom az egyszerűség itt még nem ért véget”- közölte Könczey Elemér, Murádin János meglátásban pedig: „Ahány régió az emberek annyi féleképpen gondolkodnak. Egy olyan szimbólumot kéne találni, ami mindenkinek érthető, tudom, hogy ez borzasztó nehéz, de szerintem ez lenne a megoldás”.

Porcsalmi Balázs elmondta, hogy pozitív változást lát a jövőben a design területén, majd ezt követően Kádár Magor kifejtette, mit tenne diktátorként ezen a területen: „A dinamikus logókat vezetném be. Véleményem szerint ideje elkezdeni egy folyamatban gondolkodni, ami sokkal többet kifejezhet, mint egy egyszerű álló kép”.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.