Csoma Botond: célunk, hogy ott, ahol a lakosság egytizede magyar, lehessen magyarul is ügyet intézni

2016.11.29. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Csoma Botond: célunk, hogy ott, ahol a lakosság egytizede magyar, lehessen magyarul is ügyet intézni

„Az anyanyelv-használati küszöböt a jelenlegi 20%-ról 10%-ra kell csökkenteni azért, hogy minden olyan településen, ahol a lakosság egytizede magyar, lehessen magyarul is ügyet intézni. Fontos, hogy egy olyan városban éljünk, ahol a kisebbség is tud érvényesülni.” hangsúlyozta a többnyelvűség kapcsán Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei képviselőjelöltje november 28-án egy, a parlamenti választásokon induló pártok számára rendezett nyilvános vitán. 

Az RMDSZ képviselőjelöltje arra a kérdésre, hogy szerinte mi a legégetőbb probléma a városban, azt válaszolta: Kolozsvár és az egész megye forgalmát csökkenteni kellene.

„Az elmúlt évek legnagyobb terve egy déli körgyűrű kialakítása, amelyre nagy eséllyel kapnánk Európai Uniós támogatást is. Ha esik az eső a forgalom lehetetlenné válik a városban. Ha valaki a Monostorból el akar jutni a Mărăști negyedig, muszáj végigmennie a központon. Ha megvalósulna ez a kerülő út, akkor a főtér és a Deák Ferenc utca csak a gyalogosoké és a bicikliseké lehetne”− fogalmazott.

Oktatásügyi témákat érintve Csoma Botond elmondta, az RMDSZ célja az, hogy 2020-ra minden magyar gyermek korszerű, jól felszerelt iskolában magyar nyelven tanulhasson, függetlenül attól, hogy Erdély melyik településén él.

„Kolozs megyében nagyon sok helyen nem tanulhatnak anyanyelvükön a magyar diákok, ezen szeretnénk változtatni. Minőségi magyar nyelvű oktatást szeretnénk vidéken is, hogy a diákoknak ne kelljen ingázniuk, ne kelljen elköltözniük a városokba” – fejtette ki. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.