Czédly József közgazdasági szakértőtől búcsúzik az RMDSZ

2015.02.21. | Részvétnyilvánítás

Czédly József közgazdasági szakértőtől búcsúzik az RMDSZ

Fotó: Mihály László

Életpályája és áldásos közösségi munkássága végeztével megrendülve hajtunk fejet Czédly József közgazdász, szerkesztő, a hazai jogszabályok avatott ismerője előtt, aki 88 éves korában február 20-án távozott az öröklétbe.

Kitartó, igényes szakértői tevékenységének egy időszakát az RMDSZ gazdasági tanácsosaként fejtette ki, 1997-ben – máig példátlan módon – Románia fővárosának magyar alprefektusa volt.

Aradon született, egyetemi tanulmányait a kolozsvári Bolyai Tudományegyetemen végezte, 1950-ben azonban a karhatalom három évig tartó kényszermunkára ítélte, és a rendszerváltozásig akadályozta írásainak sajtóban való megjelenését. Akadémiai gondozásban a forradalom után több tanulmányát is publikálták, gazdasági szaklap szerzőjeként és rádiós szerkesztőként is közössége szolgálatába állította tudását, ismereteit.

1993-ban az ő kezdeményezésére indította el Törvénytár című rovatát a Romániai Magyar Szó, amelynek hosszú évekig volt szerkesztője, majd kivette részét a lap jogutóda, az Új Magyar Szó 2005-ben történt újraindításából is gazdasági aligazgatóként.

Czédly József élete utolsó pillanatáig a kiadvány online változata, a maszol.ro  szerkesztőjeként dolgozott, amelyben aprólékosan és közérthetően ismertette a törvénykezés közösségünket érintő vonatkozásait.

Igényessége, munkabírása, több évtizedes fáradhatatlan közösségégi szolgálata példaértékű mindnyájunk számára.

Kegyelettel hajtunk fejet mértékadó életpályája előtt!

Áldott legyen az emléke!

KELEMEN HUNOR