De-minimis támogatás a pályakezdő fiatalok alkalmazásának ösztönzésére (AUDIÓ)

2014.10.28. | Ifjúság , Kormány
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


De-minimis támogatás a pályakezdő fiatalok alkalmazásának ösztönzésére (AUDIÓ)

De-minimis támogatásban részesíti azokat a középvállalkozásokat a Kis- és Középvállalkozások, Üzleti Környezet és Turizmus Minisztériuma, amelyek pályakezdő fiatalokat alkalmaznak munkaerőként. Nyolc regionális projektet kezdeményezett a minisztérium – tájékoztatott Csáka József, az RMDSZ minisztériumi tanácsosa október 28-án.

A tanácsos rámutatott: a projektek célja a 2014-ben végzett fiatal diplomások szakmai tudásának fejlesztése a gyakorlati képzés révén, ezáltal növelve a felsőfokú diplomával rendelkező fiatalok foglalkoztatásának rátáját.

 

A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (POSDRU) keretén belül elindított támogatás teljes időtartama 12 hónap a finanszírozási szerződések aláírásától számítva, amelyből 8 hónap még hátravan. A KKV-k által igényelhető támogatás minimális értéke 4.000 eurónak megfelelő lej”– hangsúlyozta Csáka József. Kiemelte: az előírt feltételeket teljesítő vállalkozások a támogatási összeget – középfokú végzettség esetén havi 1.575, felsőfokú végzettség esetén pedig 2.328 lejt – az alkalmazottakat megillető fizetésköltség fedezésére fordíthatják 6–12 hónapon keresztül. A nettó bérek kifizetésére nyújtott támogatás maximális értéke 900 lej/ hónap a középfokú végzettséggel rendelkezők, 1300 lej / hónap a felsőfokú végzettséggel rendelkező személyek számára.

 

A finanszírozásra jogosult munkahelyek száma függ a támogatást igénylő vállalkozás besorolásától is: a mikrovállalkozások legtöbb három, a kisvállalkozások hét, míg a középvállalkozások tizenöt munkahellyel pályázhatnak”– magyarázta Csáka, majd hozzátette: az újonnan létrehozott munkahelyeket a KKV-k kötelesek legalább a támogatási periódus végéig megtartani.

 

A támogatásról bővebben a www.aippimm.rowww.imm.gov.ro oldalakon, a központi régió projektjeiről pedig a csaba.torok@imm.gov.roerika_papp@imm.gov.ro e-mail címeken lehet érdeklődni. 

Hanganyag:
Csáka József nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.