Dél-Erdély legerősebb magyarság-bástyája a dévai magyar iskola

2013.09.16. | Oktatásügyek , Hunyad

Dél-Erdély legerősebb magyarság-bástyája a dévai magyar iskola

Kilencedik tanévét kezdte ma meg a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum, ahol meghitt hangulatú tanévnyitót tartottak, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány és az RMDSZ Hunyad megyei vezetőségének jelenlétében.

Kocsis Attila iskolaigazgató megnyitóbeszédében büszkén számolt be arról, hogy az elmúlt tanévben kiváló eredményeket értek el a diákok, különösen az érettségin teljesítettek jól a magyar végzősök. Hunyad megye hivatalos iskolai toplistáján a tizedik helyen van a Téglás Gábor Elméleti Líceum, az érettségi eredményeket tekintve a magyar iskola a legjobb a megyében. Magasra helyezték a tavaly a lécet, elsősorban az idei végzősök számára, mondta az igazgató, aki minden tanulónak sikeres tanévet kívánt.

Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke az első tanévkezdést idézte fel beszédében. „2005. szeptember 12-én csengettek be először az önálló magyar iskolába itt, Déván. Életem felejthetetlen napjai közé tartozik az első tanévnyitó, mindig emlékezni fogok rá. Akkor és a későbbiekben is, még sokáig voltak kételkedők, akik nem igazán bíztak az akkor megszülető önálló magyar oktatási intézmény jövőjében. Ma már világosan látszik mindenki számára, hogy kilenc évvel ezelőtt nem csupán iskolát avattunk, hanem erős magyarság-bástyát hoztunk létre, talán nem hibázok, ha azt mondom, hogy Dél-Erdély legerősebb magyarság-bástyája lett a Téglás Gábor Elméleti Líceum. Az összefogás által született ez az iskola: a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, a történelmi egyházak, a magyar közösség kiállása és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség következetes támogatása együttesen eredményezte a Téglás Gábor Elméleti Líceum megszületését” – fogalmazott Winkler Gyula. Az EP-képviselő beszédében utalt az iskola névadójának szellemi örökségére is, Téglás Gábor nemcsak tanár és hosszú évtizedekig iskolaigazgató volt, hanem kutatóként és régészként is dolgozott a Hunyad Vármegyei Történelmi és Régészeti Társulat igazgatójaként. Ezt a szellemi örökséget folytatta tulajdonképpen az iskola azáltal, hogy  a tavaly bekapcsolódott az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket nevet viselő mozgalomba. „Nemcsak, hogy bekapcsolódtunk, hanem jóval többet tettünk, hiszen a mozgalom tavalyi legsikeresebb rendezvénysorozatát valósítottuk meg iskolaverseny formájában, éppen ezért arra kérem az iskola vezetőségét, szervezzük meg idén is a vetélkedőt, hogy követendő példává válhassunk akár egész Erdélyben” – mondta Winkler Gyula a tanévnyitón.

Palkó Cecília, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány igazgatója beszédében az intézmények közötti példás együttműködését emelte ki, mint mondta, ez jövőépítő jelleget ölt, hiszen erősíti a közösséget is.

A dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban idén kereken 600 diák kezdi meg a tanévet, köztük 41-en előkészítő osztályban, 20-an pedig az első osztályban.