Dél-Tirolban ülésezett a FUEN elnöksége

2015.01.25. | Kisebbségvédelem , Külkapcsolatok , FUEN

Dél-Tirolban ülésezett a FUEN elnöksége

Bolzanóban, Dél Tirol autonóm tartomány székhelyén tartotta a hétvégen idei első ülését az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója - FUEN. Az elnökség tagjai találkoztak Arno Kompatcher kormányzóval, Luis Durnwalder volt kormányzóval, a Dél-Tiroli Néppárt vezetőivel, a ladin közösség képviselőivel, véleményformálókkal és újságírókkal.  A megbeszéléseken Vincze Loránt, a FUEN alelnöke, az RMDSZ külügyi titkára tájékoztatta a partnereket a kisebbségi polgári kezdeményezés fejleményeiről és a brüsszeli érdekképviselet kihívásairól.

A FUEN elnöksége sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Dél-Tirol lesz a házigazdája az EUROPEADA őshonos nemzeti kisebbségi labdarúgó Európa-bajnokságnak.

A kisebbségi szervezetek politikai célkitűzéseit nehéz a közvéleményben tudatosítani, ezért jelentenek kiváló alkalmat a sport és művelődési rendezvények, közelebb hozzák a közösségeket egymáshoz és ugyanakkor megmutatják, hogy a kisebbségek ugyanolyan tagjai a társadalomnak,  mint a többségiek: szeretnek focizni és szurkolni a kedvenc csapatuknak” – mondta Vincze Loránt a tájékoztatón a dél-tiroli német sajtósok mellett jelen lévő olasz újságíróknak. Hozzátette: a magunk számára is fontos, hogy a konferenciákon, megbeszéléseken túl más eszközökkel is előmozdítsuk a kisebbségi közösségeken belüli szolidaritást, ismerkedést, hogy a fiatalok és a sportkedvelők például egy ilyen bajnokság keretében találkozzanak egymással.

A FUEN négyévente szervezi meg az őshonos nemzeti kisebbségek labdarúgó Európa-bajnokságát. A 2012-es luszitániai kisebbségi EB győztese Dél-Tirol válogatottja volt, ezért a 2016-ban az újabb forduló házigazdája az olaszországi német közösség lesz. Jövő júniusban 22 kisebbségi amatőr csapat méri majd össze erejét, és első ízben lesz női seregszemle is. A bajnokságot politikai és művelődési események kísérik.