Duplázott gyerekpénz folyósítása érdekében voksolt az RMDSZ

2015.05.20. | Képviselőház , RMDSZ

Duplázott gyerekpénz folyósítása érdekében voksolt az RMDSZ

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség Képviselőházi frakciója szerdán, május 20-án megszavazta azt a jogszabály-javaslatot, amely megemelné a gyerekpénz értékét.  A törvény-javaslat általános plénumi vitáján az RMDSZ álláspontját Kerekes Károly, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője tartotta fent. A Parlament Alsóháza döntőházként szavaz erről a kezdeményezésről, a végszavazás során is az RMDSZ Képviselőházi frakciója a törvény-javaslat mellett teszi le voksát.

Kerekes Károly, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője a Kormány sürgősségi rendeletét jogrendbe emelő törvény-javaslat általános vitáján ismertette a Szövetség álláspontját erről: „Az RMDSZ azt kéri, hogy a 42 lejes összeget duplájára emeljék. Romániában támogatásra jogosult minden olyan 18 év alatti személy, aki valamilyen tanintézményben tanul, illetve amennyiben már betöltötte 18. életévét, a középiskola vagy szakiskola befejezéséig továbbra is jár ez a pénz.

Máté András Levente, a Szövetség Képviselőházi frakciójának vezetője elmondta, hogy Romániában 35-ször kisebb az uniós átlagnál ez az összeg, ez idáig a családoknak juttatott gyerekpénz értéke 42 lej volt. „Románia Európai Uniós tagország, elfogadhatatlan, hogy ilyen kis értéket folyósítson az állam a gyerekeknek” – fogalmazott a frakcióvezető.