Eckstein-Kovács Péter: ez a szavazás egyben népszámlálás is

2012.06.07. | Kolozsvár , Önkormányzati választások , Választások napja
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Eckstein-Kovács Péter: ez a szavazás egyben népszámlálás is

„Kolozsvár polgármestere akarok lenni, eszem ágában sincs visszalépni bárki javára. Tudatában vagyok annak, hogy amire építeni tudok, azok a kolozsvári magyarok szavazatai” – jelentette ki Eckstein-Kovács Péter, az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltje csütörtöki kampányzáró sajtótájékoztatóján.

Kifejtette, az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy a nem magyar pártok nem képviselik a sajátosan magyar érdekeket, ezeket csak a magyar képviselet tudja megjeleníteni. „Ezért arra kérek minden kolozsvári magyar választópolgárt, hogy vasárnap menjen el szavazni, és szavazzon a magyar jelöltekre, szavazzon rám és az RMDSZ jelöltjeire. Hiszen a mostani szavazás egyben népszámlálás is, mutassuk meg, hogy sokan vagyunk” – hangsúlyozta felhívásában Eckstein-Kovács Péter. Az RMDSZ polgármesterjelölt cáfolta azokat a híreket, miszerint visszalépne valamelyik ellenjelöltje javára. Rámutatott, azáltal, hogy egyfordulós a helyhatósági választás, megvan az esély arra, hogy Kolozsvárnak magyar polgármestere legyen. Programjáról szólva kifejtette, barátságos, élhető Kolozsvárt ígér, egy fejlődő várost, amely ugyanakkor nem metropolisz. Egy zöld várost, parkokkal, erdőkkel, kertekkel, gyalogos- és biciklibarát várost. Multikulturális Kolozsvárt, ahol a magyarság számarányainak, hagyományainak megfelelően van képviselve, ahol mindenki megélheti magyarságát.
 

Az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltje támogatóit is meghívta a sajtótájékoztatóra. Adorjáni Dezső evangélikus-lutheránus püspök arra szólította fel Kolozsvár magyarságát, hogy menjen el szavazni, „különben mások döntenek helyettünk”. „Eckstein-Kovács Péter széles látókörű, tapasztalt politikus, aki élhető várost ígér, aki gondol a művelődésre, aki partnerként tekint az egyházakra és a civil szervezetekre. Én vasárnap rá fogok szavazni, és a családomat is viszem” – mondta a püspök. Boros János volt alpolgármester kijelentette: „ahogy korábban Nagyszebenben volt egy földrengés, úgy Kolozsváron is lehet”. Ha a magyarság kellő számban elmegy szavazni, magyar polgármestere lehet a városnak, hangsúlyozta. László Attila jelenlegi alpolgármester azon reményének adott hangot, hogy a magyarságnak lesz akkora ereje, hogy képviselőit ne lehessen majd megkerülni a tanácsban. Emlékeztetett, volt olyan időszak, amikor a kolozsvári magyarság 30-40 ezer szavazatot adott le. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Emil Boc demokrata-liberális párti jelölt magyarnyelvű telefonos kampányt folytat, és azzal riogat, hogy Eckstein-Kovács Péter visszalép. „Remélem, a kolozsvári magyarok vannak annyira felnőttek, hogy ne dőljenek be az ilyen meséknek” – mondta az alpolgármester.
 

„Eckstein-Kovács Péter integráló személyiség, aki mögé Kolozsvár teljes magyarsága fel tud sorakozni” – jelentette ki Hegedüs Csilla, az RMDSZ főtitkárhelyettese, a Transilvania Trust Alapítvány ügyvezető igazgatója. Emlékeztetetett, volt már időszak, amikor a kolozsvári magyarságnak össze kellett fogni a Mátyás-szobor védelmében, és ez a mostani is ilyen. „Ha nem az RMDSZ jelöltjeire szavazunk, akkor a magyar iskoláink, templomaink, ünnepeink jövője kerülhet veszélybe. Mutassuk meg erőnket!” – hangsúlyozta Hegedüs Csilla. Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Állami Opera igazgatója úgy vélte, Eckstein-Kovács Péter és egy erős RMDSZ-frakció a garancia arra, hogy az önkormányzat megfelelő hangsúlyt fektessen a művelődésre. Marius Tabacu, a Kolozsvári Állami Filharmónia igazgatója elmondta, románként nem érdekli, hogy milyen nemzetiségű a polgármester, csak az számít, hogy jó polgármester legyen. „Ezért támogatom Eckstein-Kovács Pétert” – jelentette ki az igazgató. 

Eckstein-Kovács Péter kampányzáró sajtótájékoztatója Eckstein-Kovács Péter kampányzáró sajtótájékoztatója Eckstein-Kovács Péter kampányzáró sajtótájékoztatója
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.