Egy milliárd euró az ifjúsági foglalkoztatottság növelésére

2015.04.30. | Ifjúság , Európai Parlament
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Egy milliárd euró az ifjúsági foglalkoztatottság növelésére

Az Európai Parlament megszavazta, hogy egy milliárd euróval növeljék az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés (Youth Employment Initiative -YEI) programjainak előfinanszírozását. Winkler Gyula EP-képviselő üdvözölte, hogy az EP Foglalkoztatás és szociális ügyek bizottsága ilyen gyorsasággal nyújtotta be a plénumnak jelentését az ifjúsági foglalkoztatási programok előfinanszírozási keretének növeléséről.   

Megszavaztam a jelentést az Európai Szociális Alapról szóló, az európai parlamenti és tanácsi rendeletnek az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés által támogatott, operatív programokra folyósított kezdeti előfinanszírozási összeg növelésére vonatkozó javaslatról. Üdvözlöm a jelentéstevő elszántságát, ahogy gyorsított eljárást eszközölt a parlamentben annak a bizottsági javaslatnak, amely egy milliárd eurós keretet tesz elérhetővé, hogy a tagállamok elindítsák a fiatal munkanélküliek támogatásához szükséges projekteket" – emelte ki szavazatmagyarázatában Winkler Gyula szerdán, a szavazást követően. Szerinte jókor jött a bizottság döntése, hogy felszabadítja az egy milliárd eurót az ifjúsági foglalkoztatási programokhoz, ugyanakkor az EP gyors reakciója is örvendetes, hiszen szükség van a források elérésére ahhoz, hogy hatékonyak legyenek a munkanélküli fiatalokat segítő programok.  Kiemelten fontosnak tartja, hogy ezzel egy időben az új vállalkozások létrehozását támogató forráskeretek is megnövekednek, hiszen Romániában szükség van a vállalkozói szellem ösztönzésére a fiatalok körében. Az EP-képviselő úgy véli, azok a programok, amelyeket a tagállamok szintjén finanszíroznak, elsősorban az Ifjúsági Garancia hozzájárulhat, hogy a valós munkaerőpiac és az állást kereső fiatalok felkészültsége, szakmai tudása közötti szakadék csökkenjen.

 

 

Az egymilliárd eurós forrásnövelés Románia esetében idén 31,8 millió eurót jelent az eddigi 1,5 millió euróhoz képest, amelyet az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés keretében hívhatnak le. Románia egyike annak a húsz uniós tagországnak, amely már idéntől részesülhet a kezdeményezés forrásaiból. Az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezésen keresztül finanszírozott fontosabb romániai intézkedések célja segíteni a szakmaválasztásban, tanácsadás biztosítása, személyre szabott támogatás a munkahelykeresésben, gyakornoki és inas-programok lebonyolítása, valamint új cégek létrehozásának támogatása.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.