Egyértelmű lesz a beszéd, egyenes az irány, amely felé a közösséget vezetjük majd – Cseke Attila az RMDSZ Bihar Megyei Szervezetének új elnöke

2016.09.01. | Bihar

Rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésen választották meg Cseke Attila parlamenti képviselőt az RMDSZ Bihar Megyei Szervezete új elnökének. Miután Kiss Sándor július végén bejelentette lemondását a megyei szervezet éléről, illetve a kijelölt határidőig egyedül Cseke Attila jelentkezett az elnöki tisztségre, augusztus 31-én, szerdán a nagyváradi Filharmónia nagytermében rendkívüli tisztújító küldöttgyűlést tartottak.

Kelemen Hunor szövetségi elnök köszöntőjében kijelentette: az RMDSZ fontos tényezője a romániai politikának és a Bihar megyei közéletnek is. Ennek köszönhetően van magyar megyei tanácselnök Pásztor Sándor személyében, Cseke Attila pedig a legmegfelelőbb elnöke lesz az RMDSZ megyei szervezetének, hiszen képes maga köré hiteles csapatot építeni, és visszaszerezni az emberek bizalmát. Kelemen Hunor továbbá megköszönte Kiss Sándornak a több mint egy évtizedes munkáját is.

Cseke Attila parlamenti képviselő felszólalásában kiemelte közösségépítő szándékát, kitért az emberekkel való párbeszéd fontosságára, illetve a közelgő parlamenti választások kapcsán is a legfőbb célkitűzésének a magyar közösség hiteles képviseletét és a munkát nevezte. Kijelentette, hogy minden olyan jóérzésű embernek helye van a szervezetben, aki a közösség ügyét szolgálni akarja.

„Megválasztásom esetén aktív elnöke leszek az RMDSZ-nek. Olyan elnöke lesz a szervezetnek, aki az emberek között lesz a mindennapokban, a rendezvényeken, a magyar közösségben, Nagyváradon és a megyében. Ugyanakkor szeretném világossá tenni, hogy lezárult egy időszak a Szövetség életében, pontot teszünk rá a mai nap. Itt az idő új fejezet kezdeni. Vannak dolgok, amelyeket folytatni szeretnék veletek együtt, de lesznek új ötleteink, új pályákra is fogunk térni ezentúl. Egyértelmű lesz a beszéd, nem lesz köntörfalazás, és egyenes lesz az irány, amely felé a közösséget vezetjük majd” – jelentette ki Cseke Attila szavazás előtti beszédében.

Cseke Attila köszönetet mondott Kiss Sándornak az elmúlt 12 év munkájáért, a Szövetség Bihar Megyei Szervezet előző elnökeinek, Nagy Bélának, Varga Gábornak, Kapy Istvánnak és Lakatos Péternek. Hangsúlyozta: ők a maguk idejében azt tették, amit a közösség képviseletében és érdekérvényesítésében tenni kellett. „Köszönöm ugyanakkor mindazoknak, akik az elmúlt 26 évben bármilyen szinten is azért cselekedtek, hogy a bihari magyarok érezzék, hogy az RMDSZ-re mindig számíthatnak” – nyomatékosította.

A 223 küldöttből a titkos szavazás során 214-en adták le voksukat, ennek eredményeként 207 igen és 7 nem szavazattal Cseke Attila képviselőt választották meg az RMDSZ Bihar Megyei Szervezete hatodik elnökének. A küldöttgyűlést Biró Rozália SZKT-elnök, a megyei választmány elnöke vezette.