Egyeztetés a kisebbségi európai állampolgári kezdeményezésről

2012.10.21. | RMDSZ , FUEN , Kisebbségi polgári kezdeményezés

A FUEN (Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója) égisze alatt folytatódik a kisebbségi tematikájú állampolgári kezdeményezés előkészítése.

Október tizedikén Brüsszelben találkoztak a FUEN, az SVP (Dél Tiroli Német Néppárt) és az RMDSZ képviselői és egyeztettek a kezdeményezés tartalmáról és menetrendjéről. Ezt követően az Európai Néppárt bukaresti kongresszusán Borbély László politikai alelnök az SVP küldöttségét vezető Herbert Dorfmann európai parlamenti képviselőt látta vendégül. (http://rmdsz.eu/sajtoszoba/hir/borbely-szoros-kapcsolatot-kell-kiepitenunk-mas-oshonos-kisebbsegekkel) A romániai magyar és a dél-tiroli német közösség politikai képviselete egyetértett abban, hogy szoros politikai együttműködés van közöttük, amelynek legfontosabb projektje a FUEN ernyője alatt készülő európai állampolgári kezdeményezés.

A brüsszeli egyeztetésen Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője elmondta: “Az európai állampolgári kezdeményezés óriási lehetőséget rejt magában, a segítségével olyan eredményeket érhetünk el, amelyeket az EU-s szintű politikai akarat hiányában eddig csupán remélhettünk. Az előkészítés során mindenki óvatosságra intett bennünket, ezért reális és tartható időpontnak tűnik jövő év márciusáig megalakítani a kezdeményező bizottságot, amely a későbbiekben szakértők és jogászok bevonásával véglegesíti a kezdeményezés szövegét.”

Martha Stocker, az SVP alelnöke a több forrásból napvilágot látott kisebbségi tematikájú kezdeményezésre utalva elmondta, hogy a FUEN kezdeményezésén a továbbiakban a háttérben dolgoznak, hiszen nem hangzatos nyilatkozatokra van szükség, hanem tartalmas és védhető jogi szöveg kialakítására. “A lehetőség adott arra, hogy az európai kisebbségek érdekeit az Európai Unió elé tárjuk és felmutassuk a történelmi kisebbségek szolidaritását. Az egyes közösségek nagyságától vagy veszélyeztetettségi szintjétől függetlenül minden közösség politikai képviselőit be kívánjuk vonni a jogaink megerősítése érdekében folytatott erőfeszítésbe” – hangsúlyozta a dél tiroli németek képviselője.

Jan Diedriechsen a FUEN igazgatója kifejtette: “Azt szeretnénk, hogy a héttagú kezdeményező bizottság meghatározó európai személyiségekből álljon fel, akik tapasztalatukkal, hitelükkel, elkötelezettségükkel állnak a kisebbségi tematikájú állampolgári kezdeményezés élére. Az egy millió aláírás összegyűjtésének éve alatt ők lesznek a kisebbségi együttműködés és szolidaritás európai nagykövetei” – fogalmazott Jan Diedriechsen.

A brüsszeli tanácskozás résztvevői előterjesztést hallgattak meg a jogi eszköz keretében eddig elindított kezdeményezések tapasztalatairól. Fél év alatt már volt példa elutasított javaslatra, de olyanra is, amely átment az Európai Bizottság szűrőjén, de kezdeményezői anyagi okokból nehézkesen haladnak az egy millió aláírás megszerzésével.