Egyházi épületek és ravatalozók építésének támogatásáról döntött Hargita Megye Tanácsa

2011.11.26. | Székelyföld , Hargita

1 138 000 lej egyházi támogatás odaítéléséről döntött Hargita Megye Tanácsa a november 25-i tanácsülésen. A pályázati úton odaítélt összegeket egyházi épületek és ravatalozók építésére nyerték el a Hargita megyei egyházak. A pénteki tanácsülésen tizenegy termelő vette át a Székely termék védjegy használati jogát tanúsító okiratot.

Többek között ravatalozók, templomok, műemlékek és iskolák építését, illetve felújítását támogatja Hargita Megye Tanácsa a saját költségvetésében év végén felszabadult  összegekből.  Minderről a november 25-i ülésén döntött a tanácsosok testülete.

– Sikerült újabb kormánypénzeket lehívnunk, amelyek az európai uniós pályázati pénzekkel együtt olyan költségeket fedeznek, amelyekre a megyei tanács saját költségvetéséből voltak jelentős összegek előirányozva az év elején. Az ily módon felszabadult, a Hargita megyei adófizetők pénzéből származó összegekből a települések részéről érkező, a lakosság számára fontos kéréseknek tudunk eleget tenni – fejtette ki Borboly Csaba tanácselnök.

A ravatalozók és templomok építését, illetve felújítását pályázati úton támogatja a megyei tanács összesen 1 138 000 lejjel. A pénteki tanácsülésen elfogadott támogatási lista szerint az összes benyújtott pályázati kérést elfogadta a megyei tanács, elutasított egyházi pályázati projekt nincs, illetve egyik felekezetet sem zárták ki. A pályázatokban szereplő valamennyi projekt kész, építkezési engedéllyel rendelkezik. A ravatalozók építésével kapcsolatban Borboly Csaba kiemelte, hogy a második éve zajló ravatalozók építését célzó program keretében eddig közel száz ravatalozó készült el. A tanácselnök jó példaként említette az etédi ravatalozó tervének átadását más községek részére. Az etédi terv ugyanis nagyon jónak bizonyult, mivel olcsón, a célnak teljesen megfelelő módon elkészíthető tervről van szó.

– Segítsük egymást, adjuk át egymásnak azokat a terveket, amelyek beváltak, és  másoknak is megfelelnek! – kérte fel a tanácselnök a településeket. Szerinte, ha már van terv, akkor az elkészítéshez szükséges forrásokat is könnyebb megtalálni.

A tanácsülés ünnepi mozzanataként Borboly Csaba tanácselnök, Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsának Programok és Vidékfejlesztési Igazgatóságának vezetője és Egyed József, a Székely termék tanúsítást odaítélő Bíráló Bizottság tagja tizenegy termelőnek adta át a Székely termék védjegy használati jogát tanúsító okiratot. Ezt megelőzően Zonda Erika igazgató bemutatta az általa vezetett igazgatóság eddigi megvalósításait a Székely termékek ügyében.

A megyei tanácsülésen Borboly Csaba elnök kezdeményezésére bevezették, hogy minden ülés alkalmával bemutatják egy-egy alintézmény működését és tevékenységeit, hogy ezáltal azt jobban megismerjék a tanácsosok és a sajtó képviselői. A pénteki tanácsülésen Szőcs Endre, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont igazgatója mutatta be az általa vezetett alintézményt.

Szintén a tanácsülés alkalmával mutatta be Sólyom Andrea egyetemi oktató, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet kutatója a területi átszervezésről a megye felnőtt lakossága körében végzett közvéleménykutatás eredményeit. A felmérés eredményei szerint a megye lakosságának nagyrésze tájékozott az államelnök által kezdeményezett közigazgatási átszervezést illetően, és nem ért azzal egyet.  A magyar válaszadók szerint a székelyföldi magyarság számára a legkedvezőbb a jelenlegi megyehatárok megtartása, illetve amennyiben ezt mégis átszerveznék, akkor a Hargita, Kovászna és Maros megye egyesítését tartaná a legmegfelelőbbnek.

Látogatói is voltak a november 25-i tanácsülésnek: a megyei tanács nemrég újraindult Megyeházi Látogatás Gyerekeknek elnevezésű programja keretében pénteken a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium XII. osztályos társadalomtudomány szakos diákjai látogatták meg a megyeházát és benéztek a tanácsülésre is.