Egységesíti választási kampányát az Európai Néppárt

2013.06.21. | Európai Néppárt , Európai Parlament , Európai Bizottság
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Egységesíti választási kampányát az Európai Néppárt

Az Európai Néppárt (ENP) tagszervezeteinek főtitkárai találkoztak csütörtökön, 2013. június 20-án, Bécsben. A Romániai Magyar Demokrata Szövetséget Kovács Péter képviselte.

A találkozón Wilfried Martens, az ENP elnöke elmondta, az eddigi választásokhoz képest nagy kihívást jelent, hogy az Európai Bizottság elnökét közvetlen szavazással az európai állampolgárok nevesítik. Erre az Európai Néppárt minden tagszervezetének fel kell készülnie. Martens komoly veszélyét látja annak, hogy a 2014-es választásokon a szélsőségek megerősödnek, és hangsúlyozta, hogy az Európai Unió jelenlegi problémáira a Több Európa jelenti a megoldást.


A tanácskozáson a főtitkárok átbeszélték a 2014. május 22-25 között sorra kerülő választásokig való teendőket, majd megállapodtak abban, hogy az egységes, hatékony kampány érdekében folytatják a konzultációt. Ennek értelmében minden ország egy képviselőt delegál a brüsszeli kampánystáb mellett működő szakértői testületbe. Az ENP választási programját, illetve jelöltjét az Európai Bizottság elnöki tisztségére 2014. március 6-7-én, a néppárt dublini kongresszusán nevesítik és fogadják el.


Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára elmondta: „Romániában a legnagyobb kihívást a választásokon való alacsony részvétel jelenti. 2007-ben és 2009-ben nagyon magas volt a romániai polgárok Európai Unióba vetett bizalma, a választási részvétel mégis alacsony volt. Hét évvel az unióhoz való csatlakozás után ez a bizalom részlegesen csökkent, aminek kiszámíthatatlan hatása lehet a részvételre” – mondta Kovács, majd hozzátette: „az eddigi két, Romániában megszervezett EP választáson a magyar közösség tagjai az átlagnál lényegesen magasabb arányban járultak az urnákhoz, ami azt jelzi, hogy számukra fontos, hogy a politikai képviseletük biztosítva legyen minden szinten, ahol róluk döntenek. Azon dolgozunk, hogy ez 2014-ben is így legyen” – zárta felszólalását az RMDSZ főtitkára.


Az Európai Néppárt főtitkárainak következő találkozójára várhatóan szeptember végén kerül sor.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.