Egyszerűbbé vált a birtoklevelek kiállítása

2012.12.03. | Parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A 81-es számú, 2O11-es évi sürgősségi kormányrendelet értelmében módosult a telekkönyvi törvény. A kormányrendelet elfogadására vonatkozó 219-es számú, 2012-es évi törvény a 789. számú Hivatalos Közlönyben jelent meg, és november 26-án lépett érvénybe.

A módosítás értelmében a polgármesteri hivatalok kiállíthatnak részleges birtokleveleket. Ez azt jelenti, hogy a birtoklevelet igénylő polgárnak, amennyiben már rendelkezik egy minden tulajdonra kiterjedő topográfiai tervvel, nem kell megvárnia, hogy az összes tulajdonában lévő ingatlanra elkészüljön a parcellázási terv ahhoz, hogy tulajdonjogot bizonyító oklevelet kapjon például egy – a topográfiai tervben szereplő - dűlőn található szántóra vagy kaszálóra.

Egy tulajdonos tehát több részleges birtoklevéllel is rendelkezhet, azzal a megszorítással, hogy az ily módon igazolt tulajdonrészek nem haladhatják meg a birtoklevélben szereplő össztulajdont. Ez bizonyára serkentő hatással lesz a mezőgazdasági életre, hiszen számtalan ügylet a birtoklevél kiállításának nehézsége miatt elakadt, vagy kivitelezhetetlen volt. Károsodás esetén pedig a gazdák nem kérhettek jogorvoslatot, ha nem rendelkeztek tulajdonba helyezést bizonyító iratokkal, illetve birtoklevél hiányában az adásvételi szerződést sem lehetett hivatalosan megkötni.

A törvénymódosítás további hozadéka, hogy a birtoklevelekbe kerülő hibákat a kataszteri hivatalnak ezentúl jogában áll javítani, ha erre a megyei földosztó bizottság döntést hoz. A törvény gyakorlatba ültetésének módszertanát viszont a hivatalok még nem kapták meg, ez már a kormány kötelezettsége.

A kormány által tavaly kezdeményezett törvénymódosítás végbevitele az RMDSZ lobbijának is köszönhető, jelesül Korodi Attila, Márton Árpád és Antal István képviselőknek.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.