Együtt építjük, szolgáljuk a közösséget

2014.05.06. | Marosvásárhely , európai parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Együtt építjük, szolgáljuk a közösséget

Fotó: Bethlendi Tamás

„Az erdélyi magyarok túlnyomó többsége a keresztény értékrend szerint él, és mi közösségeink alapvető értékeit képviseljük, ezért a keresztény eszme mellett is kiálltunk Brüsszelben. Ezt az értékrendet Európában az Európai Néppárt képviseli, ez a pártcsalád az európai keresztény-demokrata politikai szervezetek köré épült. Az RMDSZ 1993-ban csatlakozott a Néppárthoz, és soha nem váltottunk tábort” – hangsúlyozta kedden délelőtt Winkler Gyula Marosvásárhelyen a Bernády-házban, ahol a magyar történelmi egyházak képviselőivel folytatott megbeszélést. Az esemény házigazdája Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke, a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány elnöke volt. A találkozón Borbély László elmondta: a Szövetség számára fontos az egyházak támogatása, hiszen ez mindig is összefogó, összekovácsoló erőt jelentett a magyar közösség számára.

"A kilencvenes évek óta az európai uniós képviselet az egyik legerősebb fegyverünk, és ezzel mindenki egyetért. Képviselőink, akik az Európai Parlamentben eddig is hitelesen és koherensen képviselték a romániai magyarság érdekeit, nemcsak, hogy helytálltak, de évről-évre megmutatták nekünk azt, hogy miért fontos a brüsszeli képviselet, miért érdemes folyamatosan arra törekedni, hogy ezt a csapatot bővíteni, gazdagítani tudjuk. Értékes és eredményes munkát mutattak fel, nekünk pedig kötelességünk biztosítani azt, hogy ezt a munkát folytatni tudják” – hangsúlyozta Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke. Hozzátette, reméli, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan, ez alkalommal is szép számban urna elé járulnak a romániai magyar szavazók, ismét megmutatják, hogy egy kisebbségi közösség ereje az összefogásban, a közös akaratban rejlik, és ezáltal sikerül növelni a magyar brüsszeli képviselet arányát.

 

Winkler Gyula elmondta, az Európai Néppárt jelenleg a legnagyobb pártcsalád az Európai Parlamentben, a május 25-i választások viszont átrendezhetik az erőviszonyokat. „A felmérések szerint roppant szoros lesz az EP-ben az Európai Néppárt és a szocialisták közötti verseny, könnyen előfordulhat, hogy az új testületben csak néhány képviselőn múlik, hogy mely pártcsalád alkot többséget, és még nem is beszéltünk a szélsőséges, illetve az euro-szkeptikus pártok térhódításáról. Éppen ezért megnövekedik minden néppárthoz tartozó képviselő súlya is, mert akár egy-két szavazaton is múlhatnak majd kulcsfontosságú kérdések. Nem lehetünk kishitűek, kötelességünk minél több képviselőt küldeni Brüsszelbe, hogy az európai színtéren a keresztény értékrend ne veszítsen teret. Szükség lesz az RMDSZ képviselőire is, hogy az európai kereszténydemokrácia előnyét megőrizze. Az erdélyi magyar közösségek életében a történelmi egyházak mindig is szervező és összetartó erőt jelentettek, ezt Nyugat-Európában egyre kevésbé értik, itthon azonban az a dolgok rendje, hogy együtt építjük, szolgáljuk a közösséget" – fejtette ki a listavezető jelölt. A karaván szerda délelőtt még Maros megyében tartózkodik, délután Erdővidékre utazik. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.