Együtt maradásunkat ünnepeljük – Március 15- Brassóban

2012.03.15. | Brassó , Megemlékezés

„164 évvel a magyar szabadságharc után ünnepeljük azt, hogy a magyar nemzetközösség részeként együtt vagyunk itthon, Brassóban. A mi szabadságunk ma abban is áll, hogy eldöntjük: együtt megyünk tovább ezen az úton. Ehhez legyen erőnk, bölcsességünk és kitartásunk” – mondta Kovács Attila megyei elnök az RMDSZ Brassó megyei szervezetének ünnepi gálaműsorán a Drámai Színházban.

A megyei elnök ünnepi beszédében azt hangsúlyozta, hogy a magyar közösség összetartásának számos eredménye volt az elmúlt két évtizedben egész Brassó megyében oktatási, kulturális téren, valamint a helyi infrastruktúra tekintetében. „Együtt maradásunk előnyeit továbbra is nekünk, magyaroknak, kell látnunk, mert széthúzásunk előnyeit – higgyék el – mások nagyon jól látják. Ha alábecsüljük ezt az erőt, akkor a mások számára előnyös széthúzás fog győzni. És akkor csak annyi magyar eredmény lesz ebben a városban és ebben a megyében, amennyit mások megengednek nekünk” – hangsúlyozta Kovács Attila. A brassói ünnepségen Kelemen Hunor szövetségi elnök üzenetét Bodor László ifjúságpolitikáért felelős főtitkár-helyettes tolmácsolta, Kossuth-dalokat adott elő a Brassói Magyar Dalárda Klára Mária karnagy vezetésével és az Áprily Lajos Főgimnázium kórusa Szígyártó Mária zenetanár irányításával, az est díszvendége pedig a Maros Művészegyüttes volt. A brassói magyarok a nemzeti ünnep délelőttjén a város Tanács terén felállított Bem József-emléktáblánál tisztelegtek, az RMDSZ megyei szervezete, magyar intézmények és civil szervezetek helyezték el a kegyelet koszorúját. A megye több településén megemlékező ünnepségeket szerveztek március 15-én: Négyfaluban a Csángó Házban emlékezett a magyarság, Ürmösön a kultúrházban ünnepelt a közösség a Búzavirág Néptáncegyüttes fellépésével.

Farkas Anna Lili parlamenti képviselő Bodolán a honvédsíroknál rótta le tiszteletét 1848 öröksége előtt, ezt követően pedig az alsótömösi emlékműnél mondott ünnepi beszédet, amelyben Petőfi Sándor és Táncsics Mihály példaértékű hozzájárulását méltatta a magyar szabadságharc sikeréhez, szellemiségéhez.

„Évente eljövünk ezen a napon jeles emlékhelyeinkre. De vajon holnap és holnapután visszatérünk-e gondolatban ezekre a helyekre, hogy ugyanígy fejet hajtsunk és magunkba megvizsgáljuk, mit tettünk ma azért, hogy a közösség ügyei előbbre menjenek. Számomra ez a mai ünnepnek az üzenete” – mondta Markó Attila államtitkár Négyfaluban, ahol Petőfi Sándor szobornál emlékezett a magyarság.

Március 15. Brassóban Március 15. Brassóban Március 15. Brassóban