Együtt Nagyszalontáért

2012.11.18. | Parlamenti választások , Bihar

Együtt Nagyszalontáért

A Nagyszalontai Polgármesteri Hivatal és a Bihar megyei Vállalkozók Egyesülete meghívására a régió képviselő és szenátor jelöltjei találkoztak a hajdúvárosban, hogy megvitassák, miként tudnák a közeli s távolabbi jövőben támogatni a települést.

Azok a pártok kaptak meghívást, akiknek jelenleg is van képviselője Bukarestben; jelen voltak az RMDSZ és a Szociálliberális Szövetség (USL) jelöltjei, azonban az Igaz Romána Szövetség (ARD) távol maradt a találkozóról.

Török László polgármester köszöntötte a megjelenteket, mondván, Nagyszalonta fejlődése szempontjából nagyon fontos, hogy azok, akik a parlamentben képviselik a régiót, ismerjék annak gondjait és terveit, illetve a helyi vállalkozóknak az az érdeke, hogy mielőbb értesüljenek a tervezetekről és határozatokról, ezért nagyon fontos, hogy egy asztalhoz üljenek a képviselők és vállalkozók.

Az első megvitatásra kerülő kérdés a közalkalmazottak sorsára vonatkozott. Pető Csilla RMDSZ-es képviselő kifejtette, az RMDSZ-nek igen határozott elképzelése van e téren: csak a decentralizáció hozhat eredményt. A hivataloknak megfelelő szabad kezet kell adni a döntésekben, a szubszidiaritás elvének maradéktalan gyakorlatba ültetése a megoldás a közalkalmazottak gondjaira. A közeljövő legfontosabb feladataként a képviselőasszony a hazai és uniós költségvetés harmonizációját nevezte meg. E téren az RMDSZ kidolgozta a 2013-2020 közötti hétéves ütemtervet, ezt közvetlenül a választások után megvitatásra kell bocsátani, mert csak általa lehet a gazdasági stabilitást biztosítani, a fejlődést garantálni, az uniós pénzeket optimálisan felhasználni. Ugyanakkor életbevágó az új adótörvény kidolgozása, összhangba hozása az említett hétéves stratégiával.

Szíjjártó Zoltán RMDSZ-es szenátorjelölt kifejtette, nem lehet minőségi munkát várni a közalkalmazottaktól, amíg a jelenlegi módon alulfizetettek. A jelenlegi törvénykezés nem tesz különbséget azon települések között, ahol több alárendelt intézmény is létezik, s azok között, ahol csak a polgármesteri hivatal személyzete dolgozik. Nagyszalontai példával élt a szenátorjelölt, a helyi szociális otthonban nem csak szalontai ápoltak vannak, ennek ellenére sem a megye, sem a környező települések nem segítik a személyzet biztosítását.  Húsz éves vállalkozói tevékenysége után az adótörvénykönyv gyenge pontjait is saját bőrén tapasztalta meg a szenátorjelölt, ennek pontra tétele a legfontosabb feladat, mert jelenleg senki nem tud eligazodni a romániai adóügyi káoszban, fogalmazott Szíjjártó Zoltán.

A találkozó második felében a gazdasági kérdések kerültek napirendre. A jelenlévők megegyeztek abban, hogy ezentúl rendszeresen találkoznak a képviselők és vállalkozók, hogy a régió gondjait átbeszéljék, így folyamatos lesz a párbeszéd a döntéshozók és a törvényekkel szembesülők között. Pető Csilla képviselő elmondta, a legnagyobb gond jelenleg, hogy a parlamenten belül nincs megfelelő együttműködés, a kormányon lévők egyáltalán nem hallgatják meg az ellenzékben lévők véleményét, ráadásul a meghozott, jól kidolgozott törvényeket egy esetleges kormányváltás után azonnal módosítják, törlik belőle a pozitív változást ígérő paragrafusokat.  Jó példa erre a tanügyi törvény: hiába került bevezetésre, s tartotta minden érintett jónak, a jelenlegi USL-s vezetés módosította, visszaállította a régi szabályokat. Az egészségügyi törvénnyel ugyanez a helyzet.

Végezetül a jelenlévők meghatározták a Nagyszalonta számára legfontosabb teendőt: meg kell építeni a települést elkerülő utat, illetve a Nagyvárad-Arad gyorsforgalmi utat, ezzel a régió gazdasági élete hatalmas mértékben javulhatna, s a településen élők életkörülményei is megváltoznának. Az út megvalósítása nyomán az ipari övezet bővülne munkahelyekkel, a forgalom pedig jelentős mértékben csökkenne a városközpontban. Emellett sokat segítene egy olyan törvénycsomag, mely a helyi kisvállalkozásokat ösztönözné, hiszen a helybéli vállalkozók hosszú távon is garantáltan a településen maradnak, ellentétben a külföldről érkező nagyvállalatokkal, melyek a gazdasági élet változásainak tükrében akár egyik napról a másikra továbbállhatnak, fejtette ki Török László polgármester. Az elöljáró úgy értékelte, jó eredménnyel zárult a szalontai kezdeményezés, hiszen bármelyik jelölt kerül is Bukarestbe, jó, ha mára választások előtt tisztában van azzal, „mi fáj a szalontaiaknak”, s a jelenlévők azt is megígérték, a jövőben is együtt maradnak, Nagyszalontáért.