Elfogadta a Parlament az RMDSZ ingatlan-kisajátítások rendszerének korszerűsítését célzó javaslatát

2013.06.26. | Képviselőház
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Elfogadta a Parlament az RMDSZ ingatlan-kisajátítások rendszerének korszerűsítését célzó javaslatát

A Képviselőház mai ülésén elfogadta Seres Dénes Szilágy megyei RMDSZ-es képviselő azon törvénymódosító javaslatát, amely a közhasznú kisajátítások rendszerét szabályozza. 

A jelenlegi szabályozás alapján a közhasznú munkálatok számára kisajátítandó területeket a hatóságok határidők nélkül tudták a telekkönyvben zárolni, ezért sok esetben a munkálatok elkezdésének késlekedése vagy elmaradása miatt bizonyos magánterületeket több éven keresztül sem eladni, sem beépíteni nem lehetett. Seres Dénes parlamenti képviselő módosító javaslata alapján a törvényhozók két éves határidőt szabtak a közhasznú munkálatok elkezdésére, így a zárolt területek a munkálatok elmaradása vagy késlekedése következtében ismét felszabadulnak.

 

A kezdeményezés fontosságáról Seres elmondta, hogy „számtalan kellemetlen helyzet alakult ki a jelenlegi szabályozás következtében, ugyanis sok tulajdonos nem tudott élni ingatlanjai fölötti tulajdonjogával, míg a kisajátítás utáni kárpótlás sem érkezett meg a tervezett munkálatok késlekedése miatt”, majd hozzátette, hogy „a javaslat nem csak a tulajdonosokat védi, hanem az önkormányzatokat és hatóságokat is arra ösztönzi, hogy valósítsák meg tervezett beruházásaikat”. A Szilágy megyei honatya továbbá hangsúlyozta: „két évet vártunk e javaslat elfogadására, de az RMDSZ kitartó munkájának következtében sikerült beláttatni a román kollégákkal, hogy fel kell lépnünk az igazságtalan helyzetek ellen és biztosítanunk kell a tulajdonjog sérthetetlenségét.”

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.