Elfogadták a képviselők és szenátorok jogállását szabályozó törvény módosítását

2013.01.22. | Képviselőház , Szenátus

Az elfogadott képviselők és szenátorok jogállását szabályzó törvény módosításainak értelmében, az RMDSZ köztisztviselőinek javaslatára, egy képviselő az ország több megyéjében létesíthet parlamenti irodát, ez által a Szövetség képviselői azon szórványvidékek magyar ajkú lakosait is reprezentálhatják, ahonnan nem jutott be magyar képviselő.

Együttes ülésen szavazta meg a Parlament kedden, január 22-én a képviselők és szenátorok státusát szabályozó törvény módosításait. Az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciói az erőforrások hatékony felhasználását tartották szem előtt és támogatták a megszorításokra vonatkozó módosításokat, de javasolták azon módosítások elvetését, amelyekhez alkotmány és törvénymódosítások szükségesek. A módosításokat kidolgozó együttes bizottságban az RMDSZ részéről Márton Árpád háromszéki képviselő vett részt.

A Szövetség által benyújtott módosító javaslatok kitértek a parlamenti irodákra vonatkozó megszorításokra, melynek értelmében egy képviselő vagy szenátor csak abban a megyében nyithat irodát, amelynek választókerületében indult. Az elfogadott módosítás során végül egy képviselő az ország több megyéjében létesíthet parlamenti irodát, ez által azon szórványvidékek képviseletét is elláthatják, ahonnan nem jutott be magyar képviselő.

Az RMDSZ-es honatyák továbbá szükségesnek tartották, hogy érdekösszeférhetetlenségi kérdésekben csakis végleges bírósági ítélet döntsön, valamint a parlamenti eskületételre vonatkozó szabályozások ne zárják ki az eskü- vagy fogadalomtétel anyanyelven elhangzó lelkiismereti és vallási formuláit. A Szövetség képviselői és szenátorai ellenezték azt a módosítást, melynek során a képviselői mandátum elvesztése után nem írnának ki időközi választásokat azokban a körzetekben, amelyekben két vagy több parlamenti képviselő van. A frakciók álláspontja szerint ez a kitétel alkotmányellenes és befolyásolja a törvényesen megszervezett választások eredményét, ezt a módosítást azonban elvetették.