Elfogadta a Képviselőház a Sapientia EMTE akkreditációját

2012.02.28. | RMDSZ , Oktatásügyek

Elfogadta a Képviselőház a Sapientia EMTE akkreditációját

Az RMDSZ több éves politikai küzdelme nyomán, a Képviselőház keddi ülésén elfogadta a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem akkreditációjára vonatkozó törvénytervezetet. Ezzel lezárul a tudományegyetem akkrediációs folyamata, azaz létrejön a jogi személyiséggel rendelkező, anyanyelvű, alapítványi Sapientia Tudományegyetem.

Kelemen Hunor szövetségi elnök a tavaly Marosvásárhelyen kijelentette, hogy 2012-ben, a tavaszi ülésszak során az RMDSZ elfogadtatja a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem akkrediátcióját.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség számára kiemelten fontos az önálló, magyar nyelvű tanintézmény akkreditálása. Az erdélyi magyar közösség számára egy olyan intézményt sikerült ma hivatalosan elfogadottá tennünk, amely hosszú évtizedekre meghatározza sorsunk és jövőnk alakulását. Az elért eredményért köszönettel tartozom az RMDSZ minden tisztségviselőjének, aki ezzel a nemzeti jelentőségű üggyel foglalkozott éveken keresztül” – nyilatkozta az RMDSZ elnöke.

A Sapientia akkreditálása azt jelenti, hogy az egyetemet teljes jogú felsőoktatási intézményként ismerik el, és joga lesz többek között államvizsgát szervezni, ugyanakkor a román állam is támogathatja.

A kormány tavaly szeptember 1-én fogadta el a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem akkreditációjára vonatkozó törvénytervezetet. A kormány döntésére egy évvel azt követően került sor, hogy a Romániai Felsőoktatás Minőségét Ellenőrző Bizottság (ARACIS) 2010 júliusában jóváhagyta a Sapientia intézményes akkreditációját. Az akkreditációs felmérések során bebizonyosodott, hogy az EMTE teljesíti az összes kritériumot, ezért az ARACIS tizennégy szak, valamint az intézmény akkreditációját javasolta.

A jogszabálytervezet a Kormány döntését követően került a Parlament két házába, végső elfogadásra. A Szenátus plénuma 2011. december 6-án döntött jelentős többségi szavazattal a Sapientia Egyetem akkreditálása mellett. A Képviselőház tanügyi bizottsága idén, február 21-én elfogadta a Sapientia Tudományegyetem akkreditációját és létrehozását kezdeményező kormányhatározatot. A jogi bizottság kedvező véleményezésével ellátott törvénytervezet ma került a Képviselőház plénuma elé, amely e kérdésben a döntő ház.

A Sapientia EMTE 2001. október 3-án nyitotta meg kapuit a magyar kormány támogatásával, a felsőoktatási intézménynek Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is vannak karai. A magyar kormány és az Országgyűlés 1999-ben döntött úgy, hogy támogatja az önálló erdélyi magyar egyetemi oktatást, és létrehozza a magyar tudományegyetemet. Az ehhez szükséges forrásokat a Magyar Köztársaság 2000. évi költségvetéséből különítették el.

A felsőoktatási intézmény akkreditációja mától vált hivatalossá, miután a Képviselőház elfogadta az erről szóló törvénytervezetet.