Elfogadták az RMDSZ módosító javaslatát a szakbizottságban– több pénzt juttatnának a műemlékek restaurálásra

2014.12.18. | Képviselőház , Műemlékvédelem

A Parlament Művelődési, művészeti és tömegtájékoztatási bizottságainak együttes ülésén szerdán, december 17-én elfogadták a Szövetség azon módosító javaslatát, amely több mint 95 millió lejt ír elő a jövő évi állami költségvetésből a műemlékek restaurálására. A módosító indítványt Márton Árpád, Végh Sándor és Erdei-Dolóczki István kezdeményezte, valamint a szakbizottsági ülésen Erdei-Dolóczki István Szatmár megyei képviselő tartotta fent.

Márton Árpád, a Szövetség háromszéki parlamenti képviselője elmondta: „A műemlékek restaurálásának prioritása nem csak nyilatkozatok szintjén kell jelen legyen, pénzalapot kell elkülöníteni az örökségünk megőrzésére és helyreállítására. Mindannyian felelősek vagyunk örökségünk restaurálásért, megmaradásáért egy következő generáció számára.”

Ezen héten tárgyalják a Képviselőház és Szenátus szakbizottságaiban a Kormány által kidolgozott jövő évi állami költségvetés-tervezetet. A hét második felében a Költségvetési, pénz- és bankügyi bizottság jelentést tesz arról a tervezetről, amely tartalmazni fogja a szakbizottságok által benyújtott módósító-javaslatokat is, amennyiben a költségvetési bizottságban elutasítják a Szövetség javaslatát, azt a végszavazást megelőző vita során a törvényhozók fenntarthatják. Az RMDSZ képviselői és szenátorai számos szakterületen fogalmaztak módosító-indítványokat.