Elismerhetik ezután az egyetemek a posztliceális asszisztensképzésben részesült személyek kreditjeinek egy részét

2017.03.22. | Egészségügy , Oktatásügyek

„A 2011-es tanügyi törvény nem engedélyezte a posztliceális egészségügyi képzésben részesült személyeknek, hogy amennyiben tanulmányaikat felsőoktatási szinten folytatják, eredményeiket elismertessék, a posztliceális képzésben szerzett kreditpontjaikat átvigyék. Kedden, az egészségügyi és az oktatási bizottság együttes ülésén módosítottuk az erről szóló törvénycikkelyt. Mindkét szenátusi szakbizottság tagjai támogatták, hogy változzon a jogszabály, eszerint az egyetemi általános asszisztens szakra bejutott, posztliceális képzésben részesült személyek tanulmányi eredményét részlegesen elismerjék a felsőoktatási intézmények, az érintettek bizonyos számú kreditet kapjanak rá” – magyarázta kedden, a két bizottság együttes ülését követően Novák Csaba Zoltán Maros, az RMDSZ Maros megyei szenátora, az oktatási bizottság alelnöke.

Hozzátette, a módosítás értelmében, tekintettel a felsőoktatási intézmények autonómiájára, minden egyetem maga dönti el, milyen mértékben, hány kreditponttal ismeri el a posztliceális képzés alatt szerzett eredményeket, a kreditátvitel módszertanát az egyetemek szenátusa dolgozza ki, és ezt miniszteri rendelet hagyja majd jóvá.

László Attila, Kolozs megyei szenátor, a szenátusi egészségügyi szakbizottság elnöke kifejtette, a módosítást többek között az indokolja, hogy az egészségügyi szakszervezetek és szakmai szervezetek jelezték, az oktatási törvény kreditátvitelt tiltó rendelkezésének diszkriminatív következményei vannak az orvosi személyzet érintett tagjaival szemben. „Az asszisztensek munkaköri leírása ugyanaz, függetlenül attól, hogy egyetemi szintű vagy posztliceális képzésben részesültek, a bérezésben azonban különbségek vannak. Az egészségügyi és az oktatási szakbizottság keddi együttes ülésén jóváhagyott módosítás lehetővé teszi a posztliceális képzést végzett egészségügyi alkalmazottak számára, hogy ezt a bérhátrányt kiegyenlítsék. Lehetőségük lesz egyetemi szinten kiegészíteni tanulmányaikat és ehhez annyi segítséget kapnak, hogy a posztliceális képzésben szerzett kreditjeik egy részét átvihetik, magyarán könnyebben elvégezhetik felsőfokú tanulmányaikat” – mondta László Attila.

Az oktatási törvény 174-es cikkelyének módosítását a képviselőház tavaly novemberben jóváhagyta, a szenátusi szakbizottsági munkálatokat követően a szenátus plénuma végső döntéshozóként szavaz a kezdeményezésről.