Elkészült a romániai magyar közoktatás helyzetéről és jövőjéről szóló vitaindító stratégiatervezet (AUDIÓ)

2014.10.13. | Oktatásügyek
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Elkészült a romániai magyar közoktatás helyzetéről és jövőjéről szóló vitaindító stratégiatervezet (AUDIÓ)

Az RMDSZ kezdeményezésére létrejött Kulturális Autonómia Tanács (KAT) felkérésére Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatásért felelős főtitkár-helyettese, megírta a romániai magyar közoktatás jelenlegi helyzetéről és jövőjéről szóló vitaindító stratégiatervezetet, különös figyelmet szentelve a demográfiai szempontból veszélyeztetett oktatási helyszínekre.

Feladatunk, hogy minden magyar gyermek számára biztosítsuk a magyar oktatásban való részvétel lehetőségét, akkor is, ha a gyerekszám még a legkedvezőbb jogszabályi értelmezés szerint sem teszi lehetővé az iskola fenntartását az adott lakóhelyen. Az elemi osztályosoknak lehetőleg helyben kell biztosítani az anyanyelvi oktatást, míg a felsőbb tagozatokon az ismert, kipróbált, egyes helyeken bevált módszerek közül az optimálisat kell választani (tanulói ingázás térítés vagy iskolabusz révén, tanári ingázás, szórványkollégiumi vagy a nagy iskolaközpontok kollégiumaiban történő elhelyezés)” – hangsúlyozta Székely István, a KAT elnöke, aki szerint egy éven belül el kell készíteni az ezzel kapcsolatos világos, összerdélyi tervet, különös figyelemmel a szórványkollégiumok hálózatára. 

 

Magyari Tivadar úgy véli, a folyamatosan romló demográfiai arányok, valamint a román állam néha elhibázott oktatáspolitikája miatt veszélybe kerülő szórványbeli iskolák körüli tennivalók kiemelt figyelmet igényelnek. „A szakemberek bevonásával 2014 nyarára elkészült az „Iskolák veszélyben” felmérés, amely alapján összeállt a veszélyeztetett oktatási helyszínek katasztere. Ennek nyomán szakmai testületek megyei szinten közép- és hosszútávú tervezeteket dolgoznak ki, együttműködve a helyi érdekképviselettel, illetve annak önkormányzati tényezőivel, melynek végső célja helyi megközelítésű, de országos szintéziseket és közpolitikai lépéseket megalapozó egységes, praktikus, operacionális oktatásfejlesztési terv kialakítása” – írja az oktatási szakember szakpolitikai vitaindítójában.

 

A tanulmányt a KAT – az eddigiekhez hasonlóan – szakmai, illetve társadalmi vitára bocsátja. A vitaindító elérhető ITT.

Hanganyag:
Székely István nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.