Ellehetetlenítené a kisvállalkozókat az új adótörvény (AUDIÓ)

2014.04.10. | gazdaság
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Ellehetetlenítené a kisvállalkozókat az új adótörvény (AUDIÓ)

Szakbizottságok véleményezték a kormány által előterjesztett törvényjavaslatot, amely az adótörvény 571/2003 cikkelyét módosítaná, illetve egészítené ki. Az adótörvényt megcélzó módosítás kisvállalkozások tucatját sodorhatná kilátástalan helyzetbe országszerte.

,,Ezt a törvényjavaslatot még az előző kormány kezdeményezte, amelyet már akkor sem támogatott az RMDSZ, úgy, ahogyan jelen pillanatban sem” – hangsúlyozta Moldován József, az RMDSZ parlamenti képviselője, hozzátéve: a kormányrendelet értelmében a jövedelemadóval ellentétben egy stabil összegű adót rónának ki az autó karbantartással és javítással foglalkozó műhelyekre, turisztikai vállalkozásokra, éttermekre és más vendéglátó ipari egységekre egyaránt.

,,Ezen fix adót a vállalkozások székhelyeinek nagysága szerint számolnák ki, ami gyakorlatilag ellehetetlenítheti a kisvállalkozásokat, hiszen amennyiben ezt a módosítást megszavaznák, fizetőképtelenné tehetnének több családi, egy-két személlyel működő céget” – fejtette ki Moldován József. Hozzáfűzte, egyáltalán nem jogos a vállalkozásokat négyzetméter és nem jövedelem alapján adóztatni. A kormányrendelet szerint viszont épp ezen a módon próbálnának meg arányos, méltányos adózási lehetőséget nyújtani, és megszűntetni a tisztességtelen versengést az üzleti szférában.

A képviselő kifejtette, hogy bár több szakbizottság pozitívan fogadta ezeket a módosító javaslatokat, a szállítási bizottság, amelynek ő maga is tagja, egyáltalán nem támogatja, hogy ilyen és ehhez hasonló döntések megszülessenek.

,,A törvényjavaslatról még nem szavazott a képviselőház, viszont az RMDSZ-frakció mindent megtesz annak érdekében, hogy ez a kormányrendelet jelenlegi formájában ne léphessen érvénybe” – nyilatkozta a képviselő. Hangsúlyozta, hogy mindaddig, míg Székelyföld gazdasága épp a kisvállalkozások és a turizmus fellendítése kapcsán erősödhet, addig nem támogathatják az egyik vagy másik iparág diszkriminatív adóztatását, amely előreláthatóan csődbe vihetné azokat. ,,Természetesen a szóban forgó adótörvény nem csak a székelyföldi vállalkozásokat gyengítené meg, hanem az ország egész területére kihatna, így reméljük, majd adott esetben a képviselőház mindezt szem előtt tartja, és csírájában elfolytja azt” – összegezte Moldován.

Hanganyag:
Moldován József nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.