Elmarad az egyházi levéltári anyagok visszaszolgáltatása

2013.04.23. | Visszaszolgáltatások , Egyházügyek
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A Képviselőház április 23-i ülésén tűzte napirendi pontjai közé a levéltári törvény újratárgyalását. Romániai Magyar Demokrata Szövetség által 2011-ben benyújtott, a levéltári anyagok visszaszolgáltatását célzó módosító indítvány számos vitát váltott ki.

A módosítás szerint a visszaszolgáltatandó iratokról mikrofilmes másolatot készített volna a levéltár, amely a tulajdonában marad. A törvénynek ez az előírása főként az erdélyi magyar történelmi egyházakat érintette volna, amelyek már tizenhét éve kérik az elkobzott levéltári anyagaik visszaszolgáltatását.

A parlamenti vitában az Romániai Magyar Demokrata Szövetség álláspontját Márton Árpád parlamenti képviselő ismertette. „Az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta azt a levéltári törvényt módosító tervezetet, amely egyebek között az egyházi levéltári anyagok visszaszolgáltatásáról is szólt. A levéltári törvényt módosító tervezetet azért tartották alkotmányellenesnek, mert a szenátus nem ebben a formában fogadta el a törvényt, ugyanis nem volt benne az egyházi levéltári anyagokról szóló szabályozás. Ezért kellett újratárgyalni a kezdeményezést” – fejtette ki Márton Árpád képviselő, majd elmondta, hogy az egyházi levéltári anyag visszaszolgáltatatásáról szóló tervezetet előbb a szenátus tárgyalta, ahol ezt a részt ismét törölték a törvényből.

A képviselőházi vita során az RMDSZ nevében Márton Árpád tette meg azt a módosító javaslatot, mely szerint visszakerülnének azok a cikkelyek, amelyek eredetileg is benne voltak a törvényben. „Sajnos a bizottságban nem fogadták el ezt a módosít javaslatot és hiába tartottam fenn a plénum előtt, az sem fogadta el. Ezért, a két ház döntése alapján az egyházi levéltári anyagokat még nem fogja visszaszolgáltatni a román állam” – mondta el Márton Árpád parlamenti képviselő.

Hanganyag:
Márton Árpád nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.