Előkészítősök kapnak tanszercsomagot Hunyad megyében

2016.08.24. | Oktatásügyek , Hunyad

Előkészítősök kapnak tanszercsomagot Hunyad megyében

Tanszercsomag-támogatásról döntött augusztus 23-án, kedden este az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezete és a megyei Pedagógusszövetség: a tanszercsomagokat azok az előkészítő osztályos tanulók kapják, akik magyar nyelven tanulnak. A program célja ösztönözni a magyar és etnikailag vegyes családokat, hogy a magyar oktatást válasszák.

„Az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezetének prioritásai között mindig is első helyen volt az anyanyelvű oktatás támogatása, viszont egyre nagyobb kihívásokkal nézünk szembe, mert a demográfiai adatok nem alakulnak kedvezően. Éppen ezért minden lehetőséget megragadunk, hogy a magyar családokat, de a vegyes családokat is meggyőzzük a magyar nyelvű oktatás előnyeiről. Évek óta minden tavasszal a Pedagógusszövetséggel közösen beiskolázási kampányt indítunk, most pedig ezzel az új programmal próbáljuk még vonzóbbá tenni a magyar oktatást. Reméljük, hogy az előkészítősök számára szebbé tesszük a tanév első napját, de a szülők válláról is részben levesszük az iskolakezdéssel járó anyagi terheket" – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezetének elnöke.

Az RMDSZ megyei szervezetének elnökségi ülésén részt vett az RMPSZ Hunyad megyei vezetője, Csatlós Zsófia, aki elmondta: más megyékben, köztük Arad és Beszterce megyében is már korábban elindították ezt a programot, a visszajelzések pozitívak a pedagógusok és szülők részéről is.

Hunyad megyében jelenleg öt helyen folyik magyar oktatás általános iskolai szinten, Déván, Vajdahunyadon, Szászvárosban és a Zsil-völgyében: Petrozsényban és Lupényban. Máthé Márta főtanfelügyelő-helyettes tájékoztatása szerint jelenleg ötven körül van a magyar előkészítő osztályokba beiratkozott gyermekek száma, de végleges adatok csak a tanévkezdés után lesznek, várhatóan hatvan magyar kisdiák kezdi meg az iskolát. Hunyad megyében közel kilencszáz gyermek tanul magyar nyelven, óvodától érettségiig. A csomag munkafüzeteket és az előkészítő osztályban használt tanszereket tartalmaz hetven lej értékben, ez a szükségletek mintegy felét fedezi. Hunyad megyében több önkormányzat fontolgatja, hogy hasonló programot indít, illetve a magyar nyelven tanuló diákok a Szülőföldön magyarul program révén is támogatásban részesülnek, a kifizetések már folyamatban vannak.

Az elnökségi ülésen napirenden szerepelt a parlamenti választások előkészítése, valamint döntöttek az Önkormányzati Tanács Hunyad megyei küldöttjéről is: Benedekfi Dávid lupényi tanácsos kapott megbízást, hogy folytassa munkáját az országos testületben.