Előválasztáson dől el, ki lesz Székelyudvarhely RMDSZ-es polgármesterjelöltje

2016.01.22. | Udvarhelyszék

Előválasztáson dől el, ki lesz Székelyudvarhely RMDSZ-es polgármesterjelöltje

Sajtótájékoztatón ismertette az RMDSZ Udvarhelyszéki Szervezete a 2016-os helyhatósági választások jelöltállítási módozatát és ütemtervét a területi elnökség január 20-i határozata alapján. Dr. Verestóy Attila szenátor, a szervezet elnöke elmondta: Székelyudvarhelyen, Homoródszentmártonon és Máréfalván előválasztás útján döntenek a jelölt személyéről, a kiválasztási módozat meghatározásánál pedig a helyi RMDSZ-szervezetek javaslatát vette figyelembe a területi szervezet elnöksége.

Fontosnak tartjuk, hogy a jelöltek kiválasztása, ahol lehet, minél szélesebb közösségi bevonással történjen, és ezt bizonyítja az is, hogy a négy évvel ezelőtti jelöltállításhoz képest jóval nagyobb az elektoros küldöttgyűlések és az előválasztások száma. Ez nagyobb legitimitást és széleskörű elfogadottságot kölcsönöz a Szövetség jelöltjeinek a választási kampányban” – hangsúlyozta Verestóy.

Az előválasztásokon jelölt lehet azon helyben lakó RMDSZ-tag, aki megszerzi az adott településen élő magyar lakosság 3 százalékával megegyező számú személy támogatását – de nem kevesebbet száznál –, illetve február 12-ig összeállítja és leadja a jelöléshez szükséges dokumentációt. Egy állampolgár csak egy polgármesterjelöltet támogathat.

Az előválasztás dátuma mindhárom település esetében március 13., vasárnap, a részvétel pedig előzetes regisztrációhoz kötött. A regisztráció falvak esetében papírnyomtatvány kitöltésével történik, városon pedig papíralapon és elektronikusan a www.elovalasztas.ro oldalon január 25-től március 11-ig. Az RMDSZ előválasztásán csak azok a személyek szavazhatnak, akik ez idő között éltek a regisztráció lehetőségével.

Elektoros jelölőgyűlések esetében a jelöltek kiválasztásának végső dátuma március 30. A megyei tanácsosi lista rangsorolása térségi alapon történik, a térségek lakossági számának megfelelően. Azon térség esetében, ahol több jelölés is történik, a rangsorolást a területi szervezet választmánya teszi meg.