Első alkalommal szervezték meg Temesváron a Magyar Hagyományok Napját

2014.04.28. | Kultúra , Temes
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Első alkalommal szervezték meg Temesváron a Magyar Hagyományok Napját

A Temes megyei RMDSZ hétvégén első alkalommal szervezte meg a Magyar Hagyományok Napját a temesvári Kemping International területén. Az Összetartozunk székely–szórvány partnerség keretében a Hargita megyei hagyományőrzőket is meghívták a bánsági városba, akik bemutatták népi táncaikat, ősi foglalkozásaikat és a hagyományos székely termékeiket. A hagyományteremtő szándékkal megszervezett rendezvény ez alkalommal az RMDSZ európai parlamenti választásokat megelőző kampányának nyitórendezvénye volt.

Halász Ferenc megyei RMDSZ elnök köszöntötte az esemény több mint 200 résztvevőjét és rámutatott: „Nem csak a magyar hagyományokat ünnepeljük ma, hiszen egy hónap múlva, május 25-én európai parlamenti választások lesznek és ezt az eseményt kampányindító rendezvényünknek is tekintjük. Nagyon remélem, hogy május 25-én mindnyájan, 10-15 ismerős kezét megfogva elmegyünk szavazni, hogy a hazai önkormányzatokon és a bukaresti parlamenten túl az Európai Parlamentben is ott legyünk, ahol az erdélyi és ezen belül a bánsági magyarság érdekeket is továbbra képviseljük” – zárta beszédét Halász Ferenc.

 

„Temes megyében nagyon erős a néptáncmozgalom, emellett sok helyen hagyományos mesterségeket űznek, és hagyományos termékeket állítanak elő. Ezeket az értékeket kell nekünk felmutatnunk és megőriznünk. Ezeket az értékeket kell felmutatnunk itthon és Európában. A Magyar Hagyományok Napja célja összefogni és bemutatkozási teret biztosítani ezen értékeinknek.” – fogalmazott Molnár Zsolt, az RMDSZ Temes megyei parlamenti képviselője, a rendezvény ötletgazdája és kezdeményezője. A képviselő hozzátette: a Magyar Hagyományok Napját, jövőre is megszervezik és szándékukban áll nem csak a bánsági, hanem Erdély magyar közösségének tradícióit is felmutatni. „Idén a székelyföldi hagyományokat mutattuk be, hiszen Hargita megyével 2010 óta a székely-szórvány partnerség keretein belül sok tevékenység valósult meg, több rendezvényre, tapasztalatcserére került sor, oktatási és kulturális szinten.” –mutatott rá Molnár Zsolt képviselő.

 

A Hagyományok Napjának kiemelkedő momentuma a hagyományőrző gálaműsor volt, amely az Arany Páva díjas Kazincbarcikai Galagonya Citerazenekar koncertjével zárult.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.