Első lépés a történelmi Bánság szimbolikus újraegyesítése felé

2013.06.30. | Temes

Első lépés a történelmi Bánság szimbolikus újraegyesítése felé

Buziásfürdőn szervezte meg az RMDSZ Temes Megyei Szervezete és Molnár Zsolt RMDSZ-es parlamenti képviselő azt a találkozót, amelynek célja a szerbiai és romániai Bánság magyar közösségei közötti kapcsolatépítés volt. A június 28-29. között szervezett eseményen 8 szerbiai és 12 romániai település képviseltette magát. A rendezvényen több lehetséges együttműködési területet is megvitattak, valamint testvér-települési kapcsolatok alapjait tették le a résztvevők.

„Szerbia fontos lépéseket tett az Európai Unió fele és mély szimbolikus gesztussal fordult a szerbiai magyar közösség felé a közelmúltban, így elérkezettnek láttuk az időt, hogy a határ két oldalán rekedt magyar közösségeink által szimbolikusan újraegyesítsük a történelmi Bánságot” – nyilatkozta Molnár Zsolt, az RMDSZ Temes megyei parlamenti képviselője a találkozón. Molnár kiemelte, hogy az Európai Unióban számos olyan példát lehet találni, amikor a határ két oldalán élő kisebbségi közösségek uniós forrásokat használtak fel saját identitásuk megóvására. „Ki kell tudnunk használni az új lehetőségeket, fel kell készülnünk a Szerbia jövőbeli tagjelölt státusából adódó új források felhasználására, valamint az új uniós költségvetési ciklus előírásaira, mert egy új kapu nyílt meg előttünk és saját közösségünk javára kell tudjuk fordítani az új lehetőségeket” – mondta Molnár Zsolt a rendezvényen, majd hozzátette: „nagy előrelépés, hogy a Communitas Alapítvány segítéségével sikerült megszervezni az első találkozót és rendkívül hasznos, hogy idejében kezdjük el építeni a kapcsolatokat. A Bánság ugyanolyan egységes történelmi régió, mint Erdély vagy Vajdaság. Az új lehetőségeket felhasználva kell összekapcsolnunk a magyar közösséget. Ez irányba tettünk ma egy nagyon fontos lépést”.
A megbeszélésen Kaba Gábor volt zsombolyai polgármester ismertette a hármas határ kisrégiójában megvalósított határon átívelő projekteket és vázolta a jelenleg elérhető pályázati lehetőségeket.
A résztvevők közös nyilatkozat elfogadásával zárták a találkozót, amelyben hosszú távú együttműködésre kötelezték el magukat. A nyilatkozat teljes szövegét a letöltöm a csatolmányt gomb alatt tekinthetik meg.