Eltörölték a 35 éves korhatárt – az első céget létrehozó kezdő vállalkozók kortól függetlenül igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást (AUDIÓ)

2014.06.12. | Képviselőház , gazdaság
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Eltörölték a 35 éves korhatárt – az első céget létrehozó kezdő vállalkozók kortól függetlenül igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást (AUDIÓ)

A képviselőház plénuma tegnap elfogadta azt a korábbi sürgősségi kormányrendeletet módosító törvénytervezetet, amely a fiatal vállalkozók mikrovállalkozásainak létrehozását és fejlesztését célozza meg.

Az újabb jogszabályból törölték a korábban meghatározott 35 éves korhatár, így az első céget létrehozó kezdő vállalkozók kortól függetlenül igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást.


Antal István RMDSZ-es képviselő, az ipar és szolgáltatásokkal megbízott szakbizottság titkára a plénum előtt a törvénytervezet pozitív következményeit emelte ki, hangsúlyozva: ,,ezáltal lehetőség nyílik azon személyek számára, akik munkahelyüket elveszítve, többéves tapasztalattal a hátuk mögött, szakmájukban önálló gazdasági tevékenységet kívánnak folytatni.”


A kis- és középvállalkozásokért felelős hatóság az üzleti tervnek legtöbb 50 százalékát finanszírozhatja, nem meghaladva a 10 ezer eurót. Az Országos KKV Garanciaalap az elfogadott üzleti terv megvalósításához szükséges bankhiteleknek legfeljebb 80 százalékát fedezheti, ez az összeg nem haladhatja meg a 80 ezer eurót.

 

Mint ismeretes, korábban módosították azt a törvényt, amely tízezer eurós támogatást biztosít a fiatal, kezdő vállalkozóknak. A régi előírás ugyanis kimondta, amennyiben egy kis- és közepes vállalkozás átalakul mikrovállalkozássá, akkor a támogatást vissza kell fizetni – most eltörölték ezt a cikkelyt, amely Antal István képviselő szerint nonszensz volt, hiszen az állam egy jó menedzsmentet büntetett azáltal, hogy visszafizettette a pénzt, amely ebben a formában tulajdonképpen kamatmentes kölcsön volt, nem támogatás.

Hanganyag:
Antal István nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.