Energia völgye lehet a Zsil-völgyéből

2012.11.18. | Hunyad , Energia

“Bizakodó vagyok a Zsil-völgye jövőjét illetően, bár tudatában vagyok annak a sok gondnak is, amellyel a lakosság, különösen a magyar közösség küszködik. Elsősorban a gazdasági helyzet, a munkahelyek hiánya nyomja rá a bélyegét a Zsil-völgyére, mindezek mellett mégis reménykeltőek az elmúlt években elindított pozitív folyamatok.

Az Energia völgyét kell kialakítanunk a Zsil-völgyéből, a meghívásomra ide múlt héten idelátogató franciaországi, elzászi hivatalos küldöttség is megerősítette, hogy erre lehetőség van. Bízom abban, hogy az elzászi együttműködés megvalósul és alapját képezi majd a Zsil-völgye gazdasági felemelkedésének” – fogalmazott Winkler Gyula vasárnap Lupényban a református egyház gyűléstermében, ahol a szombathelyi Kovács Jenő mérnök, szórványkutató vetített képes előadást tartott Hunyad megye épített örökségéről.

Gál Sándor, Hunyad megyei református esperes a rendezvény házigazdájaként a lupényi magyarok szolidaritását, összetartását méltatta, amely minden megpróbáltatást kiállt az idők folyamán.

Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke nem érkezett üres kézzel Lupényba, átadta Antal Árpád András sepsiszentgyörgyyi polgármester ajándékát is: a november 9-ei háromszéki zászlós szimpátiatüntetés egyik zászlóját. A kék-arany lobogót Winkler Gyula átadta Benedekfi Dávid RMDSZ elnöknek, helyi tanácsosnak, aki a Lupény, Vulkán és Urikány körzet képviselőjelöltje.

Az Energia völgye egy olyan franciaországi projekt, amelyet Winkler Gyula az elzászi Belfortban ismert meg. “Ugyanúgy, mint a Zsil-völgye, a belforti kisrégió is monoindusztriális övezet volt, bányavidék. Évtizedekkel ezelőtt a bányászatot felszámolták, a sóbányákat bezárták, ma pedig egy jól működő klaszter biztosítja a munkahelyeket és a gazdasági növekedést. Az elzászi példát át lehet venni a  Zsil-völgyében is, kiépítve egy olyan három pólusú együttműködést, amely a Petrozsényi Egyetem, a hat zsil-völgyi város önkormányzata és a vállalkozói szféra között jönne létre. A Zsil-völgye meglévő, de már használaton kívüli ipari infrastruktúrája, valamint a helybeli vállalkozók képeznék az alapját az Energia Völgye kialakításának, erre a múlt heti franciaországi küldöttség tagjai reális esélyt látnak, ezért a jövő év tavaszán egy francia üzletemberekből álló gazdasági delegáció látogat Hunyad megyébe és a Zsil-völgyébe” – tájékoztatott Winkler Gyula.