Épített örökségünk a közösség szolgálatában

2012.03.18. | Maros , Kultúra

Épített örökségünk a közösség szolgálatában

Március 17-én, szombaton Kelemen Hunor szövetségi elnök, kulturális és örökségvédelmi miniszter részt vett a Maros megyei Mikefalván a felújított Eperjesi kastély átadásán.

A mikefalvi Eperjesi kastély a 18. században épült. 1949-ben államosították, többször átépítették, de megmenekült a pusztulástól. Nem lévén leszármazott, aki visszaigényelje, a műemlékké nyilvánított kastély a helyi önkormányzat tulajdonában maradt. Az épület felújítása 2011 júniusában kezdődött el, és a tavaly év végén fejeződött be.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, kulturális és örökségvédelmi miniszter a felújított kastély avatóünnepségén kijelentette: „Történelmünknek, múltunkat egy újabb részét sikerült megmentettünk. Felelősséggel tartozunk az erdélyi magyar közösségnek, éppen ezért kötelességünk, hogy kihasználjuk az RMDSZ kormányzati szerepvállalását. A kulturális tárca vezetőjeként munkatársaimmal együtt minden lehetőséget kihasználunk, hogy a szűkös anyagi keret ellenére az erdélyi magyar épített örökség egy részét felújítsuk. A magyar közösségért tesszük ezt, hiszen a most átadott épület is a helyi közösséget szolgálja: polgármesteri hivatal, házasságkötő terem, orvosi rendelő működik benne, s így végül minden magyar ember részesül a kulturális tárca által nyújtott támogatásból” – monda el szombaton, Mikefalván Kelemen Hunor.

Az Eperjesi kastély felújítási munkálatainak összértéke 794.000 lej volt, amelyet teljes egészében a kulturális tárca finanszírozott. Felújították az épület fedélszerkezetét, héjazatát, homlokzatát, nyílászáróit, a belső terekben pedig vakolatjavítást, festés-mázolást, valamint a padlózat felújítását végezték el.

„A gazdasági válság, a nehéz idők ellenére sikerült támogatnunk számos magyar vonatkozású műemléképület felújítását Erdély szerte. Sok feladat áll még előttünk, a munkát pedig közösen kell elvégeznünk. Az erős és optimista emberek a változás szelei elé nem falakat emelnek, hanem vitorlát húznak” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke a mikefalvi közösség előtt tartott ünnepi beszédében.