Erdei: az RMDSZ szem előtt tartja a kisgazdák érdekeit

2013.09.19. |

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselői aláírták tegnap, szeptember 18-án azt a többpárti törvénykezdeményezést, amely a kisüsti pálinkafőzők  helyzetére vonatkozik, és módosítaná a jelenlegi Adózástörvénykönyv előírásait.

Az RMDSZ álláspontját Erdei-Dolóczki István Szatmár megyei képviselő ismertette. Az RMDSZ mindig szem előtt tartja a kisgazdák érdekeit és egy új, módosítás kezdeményezéssel szándékszik enyhíteni a hetven százalékos többség által, az év elején bevezetett új adóterheken. "Feltételekkel ugyan, de az év elején elfogadtuk a mezőgazdasági adózás szükségessége mellett szóló érveket, de fontosnak tartjuk, hogy ezek a terhek korrekt módon, méltányosan legyenek alkalmazva, szem előtt tartva a kisgazdák érdekeit" - nyilatkozta a képviselő. A jelenleg hatályban lévő törvény értelmében a kisüsti pálinkafőzök az előzőnél nagyobb jövedéki adót kell fizessenek. Ez 22 lej adózást jelent literenként az 50 fokos szesztartalmú italoknál. Az RMDSZ által aláírt törvénykezdeményezés alapján, a hagyományosan desztillált szeszesitalok szabadon főzhetőek 50 fokos pálinkából, 200 litert készíthetnek a kisgazdák saját használatra anélkül, hogy az italt az állam jövedéki adóval sújtaná, amennyiben a gyümölcsössel rendelkező gazdák ezt a mértéket meghaladják, akkor a standard jövedéki adó egy tizedét fizetik. A mostani 22 lejes adót pedig a törvénykezdeményezés értelmében a kereskedők és üzletelők fizetnék, akik a pálinkafőzéssel és értékesítéssel hivatásosan, kereskedelmi célból foglalkoznak.