Erdei-Dolóczki: a tévesen kiszámolt szociális és egyéb juttatások visszafizetése nem történhet kamatostól

2015.03.04. | Szociális

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség kifogásolja azt a jogszabály-javaslatot, amely a Kormány 44/2014-es sürgősségi rendeletét ültetné jogrendbe és visszafizetésre késztetné azokat a szociális és egyéb támogatásban részesült személyeket, akik több pénzt kaptak az illetékes hatóságoktól, mert tévesen számolták ki a juttatás értékét.

Erdei-Dolóczki István, a Szövetség szakbizottsági tagja elmondta: „kifogásoljuk ezt a jogszabály-javaslatot, hiszen nem tisztázza azon személyek helyzetét, akik hibájából ez bekövetkezett”, hozzátette: az a tény is elfogadatlan, hogy a törvény olyan összegek kamatos visszafizetésére kötelezzen személyeket, akik önhibájukon kívül, nem saját akaratukból nagyobb összegekhez jutottak, mint amit a törvényes keretek megszabnak. Ilyen helyzetben van többek között 39 ezer kismama is.

A Képviselőház Költségvetési, pénz- és bankügyi bizottsága ezen a héten tárgyalta azt a jogszabály-javaslatot, amely értelmében azon személyek, akik nagyobb pénzösszegeket kaptak szociális segélyekből és egyéb támogatásokból a rosszul számolt juttatásokért, az Állami Számvevőszék által megállapított különbözetet vissza kell szolgáltassák kamatostul a késedelemi  illetékkel együtt.  A törvény-tervezet értelmében amennyiben az érintett vállalja, hogy 180 napon belül törleszti alapadósságát, a hatóságok eltekintenek a késedelmi és a büntető kamatok kifizetésétől.