Erdei-Dolóczki István: megfontolt és megalapozott módosító javaslatokat nyújtott be a jövő évi költségvetés-tervezet módosítására a Szövetség

2014.12.18. | Képviselőház

A Képviselőház és Szenátus szakbizottságaiban tárgyalják ezen a héten a Kormány által kidolgozott jövő évi állami költségvetés-tervezetet. Keddtől-csütörtökig a Költségvetési, pénz- és bankügyi bizottság tesz jelentést arról a tervezetről, amely tartalmazni fogja a szakbizottságok által benyújtott módósító-javaslatokat is. Az RMDSZ képviselői és szenátorai számos szakterületen fogalmaztak módosító-indítványokat.

A Szövetség parlamenti képviselői és szenátorai Románia 2015-ös állami költségvetés-tervezetéhez megfontolt és megalapozott módosító indítványokat nyújtottak be. Az előző évekhez képest, idén megváltozott az a tendencia, amely ez idáig arról szólt, hogy az ellenzéki pártok megakadályozzák a Kormány költségvetés-tervezetének konstruktív, a Parlament által történő elfogadását. Tavaly 13 ezer módosító indítványt fogalmaztak meg, ezzel szemben idén kevesebb, lényegre törőbb javaslat született” – vélekedett Erdei-Dolóczki István a Költségvetési, pénz- és bankügyi bizottság tagja, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője.

A Szövetség szakembere elmondta, hogy a jövő évi költségvetés-tervezethez az RMDSZ 33 módosító-indítványt nyújtott be, amelynek nagy része a helyi infrastruktúra fejlesztésére vonatkozik, de a Brassó- Kolozsvár- Bors autópályára megépítésére tervezett finanszírozás megemelését is kérik. A képviselő ismertette azokat a nagyvárosokat is, ahol sor kerülne a terelőutak megépítésére, illetve befejezésére amennyiben elfogadják a módosító-javaslataikat. Az államkasszából igényelt összegből Bánffyhunyad, Nagyszalonta, Érmihályfalva, Margitta, Élesd, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Szatmár és Marosvásárhely városoknak építenének terelőutat.  A 2015-ös évre a Szövetség képviselői és szenátorai 71.500.000 lejjel emelnék meg a műemlékek restaurálására elkülönített összeget, valamint pénzalapot biztosítanának az államkasszából annak érdekében, hogy kisebbségi szakmai továbbképző központot hozzanak létre a pedagógusok számára. Az RMDSZ módosító javaslatainak nagy többsége a magyarok lakta megyékben zajló infrastrukturális befektetések folytatásáról, valamint újabb munkálatok elkezdéséről szólnak, így a Szövetség javaslatainak elfogadása következtében folytatódhatna a magyar települések modernizációja.