Érdekképviselet és kommunikáció: Kelemen Hunor szövetségi elnök a MIÉRT Akadémián

2013.09.22. | MIÉRT , Bihar
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Érdekképviselet és kommunikáció: Kelemen Hunor szövetségi elnök a MIÉRT Akadémián

Szeptember 22-én, vasárnap délelőtt az RMDSZ elnöke előadást tartott a XII. MIÉRT Akadémián, amelyet Püspökfürdőn tartottak. Kelemen Hunor elsősorban arról beszélt, hogyan szólítja meg, mivel győzi meg választóit a Szövetség, illetve a kommunikációhoz rendelt eszközökről értekezett.

„Számunkra az a legfontosabb, hogy tudatosítsuk az emberekben, a mi munkánk az ő érdekeiket szolgálja, azért dolgozunk, hogy a mindennapi életük biztonságosabb legyen” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.

 

A megváltozott kommunikációs eszközök tekintetében a Szövetség az elmúlt időszakban kifejezetten odafigyelt, próbál újítani, lépést tartani, ugyanakkor nem feledkezik meg a hagyományos médiát fogyasztókról sem.
„Azt tapasztaltuk, hogy nem csak kampányban kell kommunikálni, hanem folyamatosan kell tájékoztatni az embereket, ismertetni az kell az eredményeket, és válaszolni kell a problémás kérdésekre. Az elmúlt időszakban sokat változtattunk a magatartásunkon, a kommunikációs eszközeinken” – összegezte a szövetségi elnök.

 

A MIÉRT Akadémián résztvevő fiatalok az RMDSZ Verespatakkal kapcsolatos álláspontját firtató kérdésre Kelemen Hunor leszögezte, a Szövetség nem szavazza meg az erre vonatkozó törvénytervezetet.
„Ez a törvénytervezet több szempontból is alkotmányellenes. Egyrészt megalkottak egy olyan törvényszöveget, amely csupán egyetlen magáncég érdekeit képviseli. És ahhoz, hogy ez törvényes legyen, másik hat vagy hét, érvényben lévő törvényt kell módosítani. Másrészt a területek kisajátításával kapcsolatosan is alkotmányellenes aggályok lépnek fel, hiszen magántulajdonban lévő ingatlanokat adnak át egy magáncégnek, állami beavatkozással. Abban az esetben, ha ezt a törvénytervezetet mégis megszavazza a Parlament, az RMDSZ partner lesz abban, hogy az alkotmánybíróságon megtámadja” – ismertette a Szövetség álláspontját Kelemen Hunor. Hozzátette, biztos abban, hogy a román állam a Verespatakon található altalajkincseket kibányássza: a kérdés csupán az, hogy mikor, milyen feltételek, és milyen körülmények között.

 

Szintén hallgatói kérdésre válaszolva az RMDSZ elnöke a tervezett régióátszervezés veszélyeiről is beszélt.
„Mi olyan elemzésekkel fordulunk a román társadalom, a véleményformálók és a pártok fele, amelyekkel bebizonyítjuk, hogy a mostani fejlesztési régiók miért nem működnek, hogyan kell ezeket átalakítani úgy, hogy hatékonyak legyenek, és hogy miért nem kell ezeknek közigazgatási hatásköröket adni. Tudjuk, hogy a 70 százalékos többséggel szemben a mi szavazataink nem meghatározóak, de abban bízunk, hogy az észérvek, ha meghallgatásra lelnek és partnerre találnak, akkor annyira felerősödnek, hogy egy rossz döntést meg tudunk akadályozni, de még jobban szeretnénk, ha egy helyes döntéshez járulhatnánk hozzá” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

 

Ismételten felhívta a figyelmet, egy újabb közigazgatási szint bevezetése az eddig végrehajtott decentralizációt állítja meg, hiszen így a helyi és megyei önkormányzatok lassan-lassan hatáskör nélkül maradnának, tevékenységi keretük kiürülne.
„Az RMDSZ-nek mindig is az önkormányzatokban volt a legnagyobb ereje, mind a Székelyföldön, mind Partiumban, mind pedig egy-egy szórványszigeten, éppen ezért a közösségek beolvadása, felmorzsolódása a legnagyobb veszély a régióátszervezés során” – hívta fel a figyelmet az RMDSZ elnöke.

 

Kommunikálj! címmel került sor a XII. MIÉRT Akadémiára szeptember 20–22. között Püspökfürdőn. Az Akadémia a MIÉRT második legnagyobb rendezvénye az EU Tábor után. A szervezők igyekeztek úgy összeválogatni a politikai és szakmai előadásokat, hogy azok jól kiegészítsék egymást, fontosnak tartották, hogy a fiatalokat érintő, fiatalokat foglalkoztató témák kerüljenek terítékre. Az előadók soraiban olyan kommunikációs szakembereket köszönthettünk, mint Vujity Tvrtko, a TV2 Pulitzer-emlékdíjas műsorvezető-riportere, Kádár Magor, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem oktatója, Kelemen Attila Ármin, az Erdély FM projekt igazgatója, Rácz Éva, a MÚRE elnöke, Balázsi-Pál Előd újságíró, a kolozsvári székhelyű Transindex felelős szerkesztője, és Márkus András kreatív, a Fészbuk Dzsenerésön projekt ötletgazdája.

 

Ugyanakkor előadóként részt vett az Akadémián az elmúlt napokban Biró Rozália szenátor, az SZKT elnöke, Cseke Attila parlamenti képviselő, Sógor Csaba európai parlamenti képviselő, Vincze Lóránt, a FUEN alelnöke, és Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke. A vasárnap délelőtt további részében Winkler Gyula európai parlamenti képviselő és Szabó Ödön parlamenti képviselő előadását hallgathatták meg a fiatalok.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.