Erdély 2020: európai projektekben kell gondolkodni

2012.05.25. | gazdaság , Erdély 2020

Az EU strukturális alapjai képezik Erdély fejlesztésének és modernizációjának legfontosabb forrását- hangsúlyozta Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője pénteken Temesváron, ahol részt vett a Romániai Magyar Üzleti Egyesület konferenciáján. Winkler Gyula EU pályázati rendszerek: prioritások, tendenciák, Erdély 2020 Fejlesztési Terv témakörben tartott előadást

Az EP-képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy 2020-ig, 24-26 milliárd euró értékű uniós forrás áll Románia rendelkezésére, amely közvetlenül a regionális fejlesztés, a településfejlesztés, a közúti, vasúti szállítás és a kommunikáció területeire fordítható. „Ezért kulcsfontosságú az, hogy a 2014-ben kezdődő költségvetés tervezésében mi, erdélyi magyarok is beleszóljunk. A következő költségvetés tervezése idén, 2012-ben történik, ezért az RMDSZ az év elején megkezdte az Erdély 2020 fejlesztési terv megalkotáshoz szükséges szakmai konzultációt” – mondta Winkler Gyula, kiemelve, hogy a Romániai Magyar Üzleti Egyesület tagjai olyan jelentős romániai üzleti tapasztalattal rendelkeznek, amely egyértelművé teszi, hogy a velük való konzultáció hasznos javaslatok forrása lehet.

„Nem tudom elég gyakran hangsúlyozni a kohéziós alapok fontosságét Erdély fejlesztésének finanszírozásában. Egy nagyon friss példát hoznék fel: az elmúlt napokban találkoztak az EU kormány- és államfői, többek között Görögország jövőjéről szólt a vita. A görög válságból való kilábalás egyik eszköze éppen az EU regionális fejlesztési programja lehet, az Európai Bizottság pedig felajánlotta Görögországnak, hogy minél nagyobb finanszírozást biztosít számára, hamarabb megnyitva a következő évek pénzügyi előirányzatait. Persze ez az ajánlás akkor vehető igénybe Görögország által, ha az ország rendelkezik a megfelelő tervekkel” – mutatott rá az európai projektekben való gondolkodás fontosságára Winkler Gyula.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselője bemutatta az Erdély 2020 fejlesztési terv elemeit. A temesvári konferencia egy állomása volt az EP-képviselő által kezdeményezett konzultáció-sorozatnak, amelyet a tavaly ősszel indított útnak. A Romániai Magyar Üzleti Egyesület 2005-ben alakult, tagjai magyarországi befektetők és romániai magyar vállalkozók.