Erdély-szerte közel 1000 fiatal véleményét kérdezték meg – félidőnél jár az RMDSZ és a MIÉRT Rólad szól! konzultációs karavánja

2016.05.04. | Ifjúság , MIÉRT

„Az eddigi visszajelzések alapján az a konklúziónk, hogy a megkérdezett fiatalok számottevő többsége itthon szeretne maradni, a szülőföldjén szeretne boldogulni, ehhez viszont, elmondásuk szerint is, szükségük van egy kiszámítható jövőképre és a biztonságos szülőföldre. A mi feladatunk, hogy ezeket a feltételeket megteremtsük nekik”− értékelt a Rólad szól! konzultációs karaván félidején Geréd Imre, az RMDSZ ifjúsági ügyekért felelős ügyvezető alelnöke, aki azt hangsúlyozta,esélyt kell biztosítani a fiataloknak, adókedvezményekkel, telek- és lakásvásárlási támogatással, vállalkozó kedvük serkentésével vonzóvá kell tenni számukra az itthon maradást.

A karaván - amelyet az RMDSZ és a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) indított, partnerségben a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségével (MAKOSZ) április 8-án indult útjára. Eddig Erdély-szerte 16 településre látogattak el, több mint 30 konzultáció alkalmával közel 1000 fiatal véleményét kérdezték meg az őket leginkább foglalkoztató kérdésekkel kapcsolatban. A program eredményeképpen a kezdeményezők egy aktuális és reális képet szeretnének kapni a mai fiatalok helyzetéről, hogy a következő időszak ifjúságpolitikáját a fiatalok valós igényeire építhessék.

Megbizonyosodhattunk arról, hogy a Rólad szól! konzultációs karaván elérte a célját, hiszen ennek keretében látjuk, a fiatalok bele akarnak szólni jövőjük alakulásába, a közéleti kérdések megvitatásába. Minden döntés, amelyet meghoznak az országban – legyen szó akár a tanügyi rendszerről vagy a gazdaságpolitikáról –, az érinti a fiatalokat. Pontosan ezért fontos, hogy ezek ne a fiatalok feje fölött szülessenek, hanem, hogy az ő véleményüket is kikérjük, és ezáltal is bevonjuk őket a döntéshozatalba”− fejtette ki  Antal Lóránt, a MIÉRT elnöke.