Erdélyi Autópálya - Elutasított módosító javaslatok

2013.02.06. | Képviselőház , Szenátus , Infrastuktúra

Erdélyi Autópálya - Elutasított módosító javaslatok

www.mediafax.ro

Sorozatosan elutasították a kormánypártok képviselői az RMDSZ parlamenti frakcióinak azon javaslatait, amelyek az Erdélyi Autópálya építésének folytatását célozták.

A Szövetség honatyái az országos költségvetést módosítani kívánó indítványokban 872 millió lejt igényeltek az állam 2013-as költségvetéséből az Erdélyi Autópálya munkálatainak a befejezésére. A vita során felszólaltak Erdei D. István, Antal István, Cseke Attila, Márton Árpád, Máté András Levente és Korodi Attila parlamenti képviselők is.

Korodi: Románia Bukarest-centrikusan fejleszti az autópálya hálózatát

Korodi Attila parlamenti képviselő elmondta, hogy az állam költségvetését szabályzó törvényen vitázó alsó és felsőház együttes ülésén már tegnap is többször vita tárgyát képezték azok a módosító indítványok, amelyeket az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciói nyújtottak be az Erdélyi Autópálya továbbépítésének a finanszírozására.

A Hargita megyei parlamenti képviselő kifejtette, hogy a jelenlegi költségvetésben szereplő pénzösszegek arra elegendőek, hogy a meglévő adósságokat kifizessék, arra viszont már nem, hogy az építőtelepen megteremtsék azokat a feltételeket, amelyek azt biztosítanák, hogy a mostani munkálatok ne szenvedjenek károsodást az időjárás viszontagságai során.

„Módosító javaslatainkban egy kiszámítható és megfontolt költségvetés elkészítését kértük a Berettyószéplak és a Bors közötti útszakasz megépítésére. A folyamatos felvetések ellenére a parlamenti többség bevállalja, hogy nem fordít nagyobb pénzösszeget az állami költségvetésből az Erdélyi Autópálya építésének folytatására, így a munkálatok két-három évvel el fognak tolódni ” - részletezte Korodi, majd hozzátette, hogy az Európai Uniós övezetekhez történő sikeres gazdasági felzárkózás Erdély, Székelyföld és Moldova esetében nem fog megvalósulni egy gyorsforgalmú út létrehozása nélkül.

„Arról van szó, hogy Románia Bukarest-centrikusan fejleszti az autópálya hálozatát és csak annyit emel be a nyugat európai kapcsolatrendszerbe, amit esetleg uniós pénzből fog finanszírozni. Közben az ország több,  mint fele leszakad ebből a gazdasági körforgásból. Be lehet bizonyítani számokkal, hogy az új, nagy léptékű beruházások nem azokba a térségekbe fognak érkezni, ahol az autópálya hálózat nem fog kiépülni” - zárta gondolatát Korodi Attila.

Hanganyag:
Korodi Attila nyilatkozata