Erdélyi értékeinkre hívja fel a figyelmet az RMDSZ szórványkaravánja

2012.11.14. | Szilágy , Parlamenti választások , Beszterce , Máramaros
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Erdélyi értékeinkre hívja fel a figyelmet az RMDSZ szórványkaravánja

Csütörtökön, november 15-én rajtol a Romániai Magyar Demokrata Szövetség által szervezett „Erdélyi Értékek” nevet viselő karaván, amely november 15. és december 7. között tíz megyében állomásozik, operett és könnyűzene előadásokkal, néptánccal és székely humor jelenetekkel várva a közönséget.

„A több éves múltra visszatekintő szórványkaraván keretén belül idén tizenkét településen kerül sor színes, színvonalas előadásokra, melyekkel közös, erdélyi értékeinknek, kultúránknak és hagyományainknak hódolunk. Célunk, hogy a szórványban élő magyar közösségek számára is biztosítsuk a kultúrához való hozzáférést, és akárcsak a Magyar Szórvány Napjának megünneplése által, mely idén második alkalommal kerül megrendezésre Bethlen Gábor születésének napján, erősítsük a szórványmagyarság identitástudatát és jövőbe vetett hitét.” – tájékoztatott Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára. „Az erdélyi magyar nemzet megmaradásához, pozitív jövőképéhez elengedhetetlen az összmagyar szolidaritás: erős Székelyföldre van szükségünk, azonban ugyanakkor alapvető fontosságú a szórvány, valamint a partiumi magyarság jelenléte. A karaván által érintett térségeknek több mandátum óta nincs parlamenti képviselője, azonban fontos tudatosítanunk az emberekben, hogy ha minél többen részt vesznek a szavazáson és az RMDSZ jelöltjeire teszik le voksukat, idén esély van arra, hogy a visszaosztás során a szórvány magyarság jelöltje is bejusson a Parlamentbe” – hangsúlyozta a főtitkár.  

Az „Erdélyi Értékek” karaván során a Kolozsvári Magyar Opera művésztársulata, Szabó Zoltán, a Médiabefutó felfedezettje, valamint Zsók Levente, az Erdélyi Magyar Humorfesztivál nyertese és különböző néptánccsoportok gondoskodnak a színvonalas műsorról. A karaván önkéntescsapata a délelőtti órákban is tevékenykedik az érintett megyék településein, hangos-busz kíséretében, helybéliekkel szóba elegyedve és szórólapok segítségével terjesztik a „Bizalom, biztonság, jövő – Mindig együtt” jeligét. Az RMDSZ szenátor- és képviselőjelöltjei pedig a karaván állomásain, a romániai magyarság központi képviseletének fontosságáról  beszélnek a közönségnek.

Az első hétvége folyamán a karaván Máramaros, Beszterce-Naszód és Szilágy megyékbe látogat el, csütörtökön Nagybányán a Városi Színházban, pénteken Besztercén a katonaság dísztermében, majd ezt követően szombaton a szilágynagyfalui kultúrotthonban kerül sor, esténként 6 órai kezdettel a meghívott művészek előadására. Útjának folytatásában a következő időszakban a szórványkaraván Arad, Temes, Hunyad, Fehér, Brassó, Szeben és Kolozs megyékbe látogat el, a részletes programja letölthető a baloldali csatolmányok gombbal.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.