Erdélyi közösségünk hagyományos értékrendjét képviseljük Európában

2014.05.18. | Beszterce , európai parlamenti választások

Erdélyi közösségünk hagyományos értékrendjét képviseljük Európában

Fotó: Bethlendi Tamás

Az RMDSZ európai parlamenti képviselőinek feladata tiszta és világos: nemzeti közösségünk érdekeit és értékeit kell képviselnie az Európai Parlamentben – jelentette ki Winkler Gyula Besztercén, ahol András Péter református lelkipásztor felkérésére a besztercei református gyülekezet előtt szólalt fel vasárnap délelőtt, az istentiszteletet követően.

"Erdélyi magyar közösségünk a keresztény értékekben hisz, társadalmunk a hagyományos családmodellre épül, nekünk ezt az értékrendet kell Európában képviselnünk, különösképpen, hogy Nyugat-Európában ez az értékrend kiveszőfélben van, ez a hagyományos családmodell megbomlani látszik, holott az egész európai kultúrában évezredes múltra visszanyúlnak gyökerei” – fogalmazott az RMDSZ EP-képviselője, kiemelve, hogy az erdélyi magyar, a székely közösségeknek létbiztonságát, jövőjét brüsszeli eszközökkel is segíteni kell. ,,Ezért dolgoztunk az elmúlt hét évben erdélyi magyar európai parlamenti képviselőként, ez lesz a feladatunk a következő mandátumban is, ehhez kérjük közösségünk támogatását május 25-én, hogy folytatni tudjuk munkánkat” – mondta a besztercei magyar közösségnek Winkler Gyula.

Ezt követően a besztercei Magyar Házban kerekasztal beszélgetést szerveztek. Winkler Gyula beszédében, kitérve az öt évvel ezelőtt kezdeményezett Székelyföld-Szórvány partnerség egyre gazdagabb tartalmára, kiemelte: ,,az ilyen testvérkapcsolatok sok erőt adnak minden közösségnek, legyen az az Összetartozunk Székelyföld-Szórvány partnerség keretében vagy egy magyarországi testvérkapcsolat. Úgy gondolom, hogy ezeket az együttműködéseket úgymond háromszögesíteni kellene, a szórvány, a székelyföldi és az anyaországi települések közötti kapcsolatot megerősíteni mindhárom irányba, mert csak akkor lehet erős a magyar nemzet, ha minden Kárpát-medencei magyar közösség összetart”.

A beszélgetésen részt vett Décsei Attila Lehel, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezet elnöke, Máthé István Bethlen alpolgármestere, Zoltán Attila, az RMDSZ Besztercei szervezetének elnöke, civil és ifjúsági szervezetek vezetői, valamint két magyarországi testvértelepülés, Ibrány és Nyíregyháza küldötte is.

A karaván hétfőn Gyergyószéken folytatja útját. Winkler Gyula erdélyi körútjának képes beszámolóját a http://winklerkampanyban.tumblr.com/oldalon találják.